B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ZDRAVLJE IZ CELOG ZRNA!

autor: Gomex | 11.07.2017
ZDRAVLJE IZ CELOG ZRNA!

Još su stari Latini govorili da je u zdravom telu zdrav duh. Ova poslovica se može sve češće čuti, posebno ako imamo na umu način života savremenog čoveka. Manjak fizičke aktivnosti i nepravilna ishrana su među najvećim opasnostima koje prete modernom društvu.

Sve je veća potreba ljudi za zdravim životom, a dobra vest je da je namirnica koje omogućuju zdrav život takođe sve više. Prekomerna težina, gojaznost i sve češći zdravstveni problem kao posledica nepravilne ishrane su nažalost svetski trend, koji nije zaobišao ni našu zemlju...

Nutricionisti za užurbane i fizičke manje aktivne (ili čak neaktivne) preporučuju konzumiranje integralnih namirnica, među kojima je i integralni keks. Svesni nedostatka vremena da se dnevno unose sve neophodne namirnice za pravilno funkcionisanje organizma, integralni keks nam višestruko pomaže.

On sadrži integralne žitarice koje predstavljaju prirodan izvor biljnih vlakana, pa zbog toga pruža osećaj dugotrajne sitosti, i vitamina B grupe koji su neophodni za dobro varenje i brz metabolizam. Integralni keks je bogat vitaminima A, D i E koji pozitivno utiču na imuni sistem i celokupno zdravlje. Zbog svih svojih hranljivih svojstava preporučuje se u svakodnevnoj ishrani i može predstavljati zamenu za obrok, laganu užinu ili dopunu i osveženje organizmu pre ili posle intenzivnih fizičkih aktivnosti.

Ono što je isto jako bitno, posebno ako uzmemo u obzir sve više nezdrave hrane na tržištu, je to da integralni keks ne sadrži veštačke boje i konzervanse. Dokazano je i da eliminiše toksine, ne sadrži hidrogenizovane masti i pomaže u odbrani od slobodnih radikala. Integralni keks je pogodan čak i za ishranu vegetarijanaca.

Prva prodavnica zdrave hrane u Srbiji i okruženju otvorena je 1986. godine, pod nazivom “Bio špajz”, a postoji i danas. Osamdesetih godina se kod nas naziv zdrava hrana izjednačavala sa makrobiotikom. Naime, tada se takav način ishrane u svetu popularisao kao neverovatno zdrav, a makrobiotici su se pripisivala spektakularna svojstva pri lečenju različitih bolesti, posebno raka. Vremenom, broj prodavnica sa nazivom zdrava hrana se povećavao, a ni popularnost im nije manjkala. Preduzimljivi trgovci su svoj asortiman proširili i na neke industrijske i pekarske proizvode, tako da danas u Srbiji ima preko 5.000 artikala sa nazivom “zdrava hrana”.