Pileća supa, pileća čorba, pileća prsa na salati… piletina u gotovo svakoj formi je odlična za naše zdravlje, osim ako niste i sami pile! Šalu na stranu, zdravstvene koristi od konzumiranja živine su brojne.
Kada ova pernata životinja dođe do nas u obliku posnih pilećih grudi, onda je vrlo malo masna i ima neznatan broj kalorija. Visoka količina proteina je ono što je čini idealnom za održavanje našeg tela.
Ako tražite sjajan izvor posnih, nemasnih proteina, pileće meso je odličan izbor. Proteini u piletini utiču na rast i razvoj mišića i pomažu u održavanju telesne težine, a u isto vreme učestvuju u gubljenju kilograma.
Piletina, isto kao i ćuretina, ima visok nivo aminokiselina pod imenom triptofan. Ove aminokiseline pružaju ugodan osećaj nakon konzumiranja, naročito ako piletinu spremite u obliku tradicionalne domaće supe. Zapravo, ukoliko se osećate depresivno, prehrana ovakvim namirnicama podići će nivo serotonina u mozgu, poboljšaće vaše raspoloženje, smanjiti stres i olakšati ulazak u san.
Kada uđete u zrelije godine i budete zabrinuti zbog osteoporoze ili artritisa, konzumacija piletine će vam pomoći u borbi protiv ovih tegoba zahvaljujući svojim proteinima.
Homocistein je aminokiselina koja može izazvati kardiovaskularne bolesti ako je ima u velikoj meri u organizmu. Na sreću po nas, ako jedemo pileća prsa potisnućemo i iskontrolisati nivo homocisteina.
Džejmijeva preporuka - sendvič sa piletinom!
Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver u svojoj knjizi “Učiti i jesti zdravo” izneo je mišljenje da bi kvalitetan školski sendvič trebalo da bude napravljen od dva parčeta crnog ili ražanog hleba i salama koje se proizvode od kvalitetnog pilećeg belog mesa (pilećih grudi).
Ovu svoju tvrdnju popularni “Goli kuvar” pretočio je i u TV emisiju “Džejmijevo Ministarstvo hrane” tokom koje je u više navrata klincima u londonskim osnovnim školama pripremao sendviče upravo sa ovom vrstom pileće salame.