B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ZAŠTO TREBA JESTI SIR?

autor: Gomex | 08.03.2018
ZAŠTO TREBA JESTI SIR?

Sir je mlečni proizvod koji ima široku primenu u kulinarstvu, a pored toga što je fantastičnog ukusa, ova namirnica je i - veoma zdrava. Ljubitelje sira će svakako obradovati ova vest, a mi vam donosimo samo nekoliko zdravstvenih blagodeti sira...

Sir je bogat hranljivim materijama, proteinima i kalcijumom. Pored toga, ovaj mlečni proizvod sadrži i fosfor, cink, vitamin A, riboflavin i vitamin B12. Sir ima veoma visok sadržaj kalcijuma, a malo laktoze koja inače deluje loše na zdravlje zuba.

Ako želite da uživate u mlečnim proizvodima sa manjim procentom laktoze, birajte starije sireve. Sirevi imaju i supstance pod nazivom konjugovana linolna kiselina i sfingolipide koje deluju preventivno na pojavu raka. Pored toga, vitamin B koji se nalazi u siru jača imunitet i štiti od bolesti.

Vodite računa ukoliko želite da smršate a volite sir. Ovaj ukusan mlečni proizvod može podstaći gojenje. Zbog toga je bitno da birate sireve sa niskim procentom masnoće ako želite da održite liniju. Sa druge strane, ukoliko želite da se ugojite, sir je pravi izbor bez obzira da li je to zbog povećanja mišićne mase, masnoće ili želite veću gustinu kostiju.

Sir je bogat proteinima, masnoćama, kalcijumom, vitaminima i mineralima koji kosti i mišiće čine jakim i zdravim. S obzirom da je bogat kalcijumom i vitaminom B, sir je odlična namirnica za zdravlje kostiju, a naročito se preporučuje deci, starijim ljudima, trudnicama i dojiljama. Inače, vitamin B u siru pomaže apsorpciju kalcijuma.

Holesterol i natrijum se nikako ne preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak. Zbog toga je veoma bitno da izaberete sir koji ima manje masnoća i soli ukoliko imate hipertenziju. Visok sadržaj vitamina B u siru, s druge strane, može pomoći osobama koje imaju visok krvni pritisak. Tako vam pravi izbor sira može biti od pomoći u regulisanju krvnog pritiska.

Najpoznatiji žuti sir na našim područjima, trapist, zapravo potiče iz Francuske, gde su ga pravili monasi iz reda trapista po kojima je i dobio ime. Iz Francuske stiže na Balkan gde postaje omiljen zbog blagog ukusa. Ovaj polutvrdi sir od kravljeg mleka ima između 45 i 60 odsto masti. Lak je za rezanje zbog gipke strukture, 100 g ima oko 320 kalorija, pa je trapist bolji izbor od gaude, ementalera i edamera. Odlično ide uz masline, celer, grožđe, sušeno voće, lako se topi, pa ga možete staviti u bilo koje jelo, sa mesom ili povrćem koje se peče u rerni.