B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zašto su masti važan deo ishrane?

autor: Gomex | 10.10.2019
Zašto su masti važan deo ishrane?

Uprkos i dalje prisutnom trendu izbegavanja masti zarad vitke linije, do čak njihovog potpunog isključivanja iz ishrane, moramo prvo shvatiti kakvu ulogu imaju masti u našem organizmu i da li su nam neophodne, pa tek onda odlučiti da li treba da ih isključujemo.

Da li je zaista neophodno izbacivanje masti?

Danas imamo izuzetno mnogo trendova u ishrani, brojne režime i načine ishrane. Neki izbacuju masti, neki izbacuju namirnice koje sadrže masti, neki izbacuju masnoće određenog tipa, ali da li je to zaista neophodno i da li, pre svega, mi možemo da funkcionišemo bez masnoća.

Masti su makronutrijenti koje imaju najveću gustinu kalorija po gramu, stoga i jesu uvek prve na meti izbacivanja iz ishrane, a sve u nadi da će se tako vrlo lako smanjiti ukupan unos kalorija.

Poenta je odabrati pravi izvor masti

Poenta nije izbaciti masti, poenta je odabrati pravi izvor istih. Treba da znate koje vam to masti nisu potrebne, tj. koje bi trebalo da potpuno eliminišete iz ishrane, kao i da znate koje su masti za vas poželjne za unos.

U maslacu se nalazi vitamin A, koji je esencijalan za rad tiroidne žlezde. Maslac je ujedno i dobar izvor joda, tako da ako nemate privilegiju da živite uz more, onda je maslac važan kao izvrstan izvor joda. Vitamin A, za koji smo rekli da ga ima dosta u maslacu, bitan je kao prevencija osteoporoze. Uz Vitamin A lakše apsorbujemo kalcijum, a to nam održava kosti i zube snažnima.

Odnos makronutrijenata u ishrani je varijabilan i najvećim delom je stvar ličnog izbora. Neka prosečna preporuka je da unos masti bude u odnosu od oko 30% dnevnog unosa hrane. Masnoće su toliko značajne i esencijalne u našoj ishrani da je prava šteta da ih izbegavate, a evo i par bitnih uloga koje imaju po naš organizam:

* Daju nam energiju

* Da bismo apsorbovali liposubilne vitamine (A,D,E,K) moramo unositi masti

* Štite organe, nerve, tkiva, a i imaju ulogu u regulisanju temperature tela

* Našim ćelijskim membranama trebaju masti zbog svoje zaštitne uloge, a i za rast novih zdravih ćelija

* Masnoće učestvuju u regulaciji pravilnog rada hormona u telu

* Masnoće učestvuju u održavanju zdrave kose, kože, kao i noktiju