B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zašto je pasulj najpopularnija supernamirnica?

autor: Gomex | 27.09.2018
Zašto je pasulj najpopularnija supernamirnica?

Pasulj je jedna od najpopularnijih supernamirnica na svetu i to sa dobrim razlogom. Ovo povrće sadrži mnogobrojne važne materije, koje su ključne za ljudsko zdravlje i odlične u borbi protiv mnogih bolesti. Zaista je mnogo razloga da pasulj uključite u svoj jelovnik što češće, a mi vam predstavljamo neke od najvažnijih...

Ako želite da smršate jedite pasulj!

Pasulj je bogat vlaknima koja snižavaju nivo holesterola i ubrzavaju probavne procese. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbanjem, to može biti izuzetno korisno, pa ako želite da smršate, jedite pasulj barem nekoliko puta nedeljno. Ova namirnica se prilično sporo vari, što znači da vam pruža duži osećaj sitosti, pa nećete ubrzo nakon obroka želeti nešto da grickate. Samim tim nećete unositi nepotrebne kalorije, pa ćete vremenom primetiti i da ste izgubili nekoliko kilograma.

Pasulj ima izuzetnu nutritivnu vrednost, a sadrži jako malo kalorija - jedna šoljica, u zavisnosti od vrste, sadrži između 200 i 250 kalorija. Takođe, reč je i o izuzetno dobrom izvoru kvalitetnih belančevina, koji sadrži malo kalorija i masnoća, što znači da je odličan za vaš struk. Zbog takvog sastava, pasulj je izuzetno hranjiva namirnica! Ako ne jedete meso ili pokušavate da ga izbegavate, pasulj je odlična namirnica kojom ga možete zameniti, jer sadrži proteine i ostale hranjive materije koje će vam dati energiju. Odličan je izbor i za vegeterijance, ali i za ljubitelje mesa koji imaju problema s nadutošću i letargijom koje meso može da izazove.

Pasulj stabilizuje nivo šećera u krvi

Da li ste znali da dijetalna vlakna u pasulju mogu da stabilizuju nivo šećera u krvi? Ako bolujete od dijabetesa ili hipoglikemije, svakako bi trebalo da jedete što više ove supernamirnice! Ako tragate za hranom koja će vas napuniti energijom za ceo dan, pasulj je prava namirnica za vas! On sadrži pravu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina koji će vas satima držati sitim i punim energije. Takođe, pasulj sadrži i visok udeo vlakana, što usporava otpuštanje energije u organizam.

Pasulj se može iskoristiti u borbi protiv glavobolje i nazeba. Spasonosni recept glasi ovako: pola kilograma pasulja skuva se u vodi sa belim lukom. Kada se pasulj raskuva, zgnječi se i pomeša sa malo maslinovog ulja i sokom od limuna. Ovako dobijenom kašom treba mazati slepoočnice dok glavobolja ne prestane ili nazeb ne umine.

Pasulj može biti saveznik i u borbi protiv šećerne bolesti. Od mešavine, koju sačinjava 100 grama ljuski od pasulja i 60 grama lista od borovnice, treba uzeti dve supene kašike i kuvati u tri decilitra vode, sve dok se ne ukuva na trećinu od prvobitne količine. Tečnost zatim treba piti dva puta dnevno pre jela po jednu čašicu.