B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ZAMRZNUTA MORSKA RIBA

autor: Gomex | 29.11.2017
ZAMRZNUTA MORSKA RIBA

Riba i plodovi mora predstavljaju veoma važan deo zdrave ishrane. Oni sadrže visoko kvalitetne proteine i druge hranljive materije, nizak nivo masti i omega 3 masne kiseline.

Međutim, kao kod bilo koje vrste hrane, veoma je važno da se sa njom rukuje bezbedno kako bi se umanjio rizik od bolesti.

Trenutno je javnost još uvek naklonjenija svežoj ribi. Međutim zamrznuta riba može biti boljeg kvaliteta, s obzirom da je riba koja se prodaje kao sveža često stara i po nekoliko dana, a u savremenim uslovima ulov se može obraditi i zamrznuti na samom brodu.

Termin “sveže” u industriji morske hrane podrazumeva da riba nikada nije zamrzavana, od njenog ulova do trgovine. Ona se rashlađuje dok ne stigne do krajnjeg potrošača. U stvarnosti, termin “sveža riba” se izjednačava sa kvalitetom. Zaista, riba ulovljena i pojedena istog dana bi imala visok kvalitet. Međutim, ukoliko bi stajala rashlađena desetak dana, sigurno je više ne bismo smatrali svežom.

Sa najnovijim tehnološkim napretkom, ribarske flote su opremljene da očiste i brzo zamrznu ulov, gotovo nekoliko trenutaka po njegovom hvatanju. Primenom metode brzog zamrzavanja već na brodovima ribe i plodovi mora se podvrgavaju veoma niskim temperaturama (- 40 stepeni) i u kratkom roku zamrzavaju, tako da se formiraju manji kristali vode unutar ćelija, nego što je to slučaj kod postepenog zamrzavanja. Na ovaj način ćelijska struktura se ne remeti, a riba i plodovi mora zadržavaju kvalitet i hranljive karakteristike.

Da se zapitamo koliko nam je ribe na meniju

S obzirom da sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, belančevine, vitamine, minerale i da je niskokalorična, nutricionisti preporučuju da se bar dva puta nedeljno nađe na trpezi.

Pre svega, riba je bogata belančevinama koje, za razliku od mesa, ne sadrže štetne zasićene masti, a snabdevaju nas neophodnim aminokiselinama. Dokazano je da omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, kojima riba obiluje, izuzetno povoljno deluju na srce i krvne sudove.

Najbolja ilustracija su Eskimi, narod u čijem je jelovniku svakodnevno zastupljena riba, kod kojih su infarkt i druga kardiovaskularna obolenja prava retkost.

Najveći broj riba je vrlo bogat vitaminima, naročito B grupe (dragoceni za pravilan rad nervnog sistema) i mineralima kao što su fosfor, kalcijum, cink, natrijum, kalijum, bakar, gvožđe, selen i jod, koji je važan za pravilan rad štitne žlezde.