B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

VITAMINI ZA ZIMU!

autor: Gomex | 14.11.2017
VITAMINI ZA ZIMU!

Stavljanje zimnice je tradicija i potreba, a u širem značenju podrazumeva: kiseljenje povrća, kiseljenje kupusa, pečenje paprika, stavljanje ajvara, kao i pravljenje kompota, džemova i slatka od voća, i čuvanje za zimske i prolećne dane kada nema svežih namirnica.

Zimnica je tradicija u našim krajevima i to je dobar način da se vitamini, minerali, karotini, flavonoidi i biljna vlakna sačuvaju za zimske hladne mesece sa voćem i povrćem koje stvarno pripada našem podneblju i na koje smo i genetski navikli.

Kiseljenjem povrća (tu podrazumevamo i kupus) produžava se “rok upotrebe” za nekoliko meseci, pa su nam vitamini i minerali dostupni tokom duge zime i proleća, a tokom čuvanja ove materije veoma malo gube konzerviranjem. Kiseo kupus i kiselo povrće sadrži laktobakcile koji pomažu varenje. Ukiseljeno povrće povoljno deluje na arterijski pritisak.

Neko povrće se ne može ukiseliti ili je ukusnije i bolje posle barenja, pečenja i mešanja sa raznim začinima i sosevima, tako da, iako neznatno gubi neke sastojke, ipak zadržava potrebne hranljive i lekovite materije.

Sokovi, kompoti, džemovi i slatka od voća ionako su druga vrsta namirnica u odnosu na sveže voće, ali zadržavaju dosta korisnih sastojaka i mogu se koristiti za zimu uz hleb i pecivo kao dobar i zdrav doručak ili laka večera.

Konzerviranjem voća i povrća, pored toga što za hladne mesece čuvamo vitamine i minerale, dobijamo relativno zdravu i niskokaloričnu hranu pogodnu za dijete, tj. protiv gojaznosti.

Deci i mršavim osobama zimnica pomaže u jačanju apetita.

Sušenjem se neko voće i povrće može sačuvati za zimu uz neznatno gubljenje hranljivih materija, ali bez prisustva štetnih konzervanasa.

Kućna sterilizacija!

Dobro deterdžentom oprane telge i flaše treba sterilisati u posudi napunjenoj hladnom vodom koju postepeno treba zagrevati do ključanja. Koristite ih odmah dok su vrele ili ukoliko ih vadite ranije, poslažite ih na suvu, čistu, ispeglanu krpu sa otvorom okrenutim na dole. Iskuvati se moraju i zatvarači i poklopci, a ako su lako topivi očistite ih alkoholom. Sterilizacija posuđa moguća je i u rerni na temperaturi od 100 C.