B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Uz šolju čaja okrepi telo, razbistri um!

autor: Gomex | 23.01.2020
Uz šolju čaja okrepi telo, razbistri um!

Prava kultura uživanja u čajevima kod nas nije toliko rasprostranjena i čaja se uglavnom setimo tek kad se prehladimo ili razbolimo. Ipak, na istoku je priča potpuno drugačija.

Blagodeti ispijanja čaja

Sigurno ste već mnogo puta slušali o tome koliko su čajevi zdravi, ali dobro je da znate da ima još puno koristi koje vam donosi zdrava navika ispijanja čaja. Piti čaj svakog dana znači pustiti zdravlje u svoj život, oplemeniti svoj duh i telo, biti u miru sa samim sobom. Šolja vrućeg čaja zimi, dok napolju veje sneg, omiljeni je zimski ritual.

Međutim, ne treba zaboraviti ni da je čaj veoma važno piti tokom leta, a ledeni čajevi su zaista najbolje osveženje u toplim danima. Čaj, bez obzira na vrstu, doprineće boljem zdravlju, kvalitetnijem životu i lepšim mislima. On nije zamena za klasične lekove, ali ima značajna lekovita svojstva, među kojima prednjači to što smanjuje rizik od srčanog udara.

Još jedna korist od svih vrsta čajeva je što smanjuju stres i deluju umirujuće na naše telo, što takođe doprinosi i kvalitetu sna. Kada rešite probleme sa spavanjem, i vaše raspoloženje će se popraviti, kao i vaš odnos sa okolinom, tako da su efekti ispijanja čaja više nego korisni. Poboljšanje zdravlja, imuniteta i raspoloženja gotovo sigurno će dovesti do kvalitetnijeg i energičnijeg života. Stara kineska izreka kaže: “Bolje biti bez hrane tri dana, nego jedan dan bez čaja”.

Saveti iz čajnog udžbenika Kine (Cha Su)

„Odgovarajući trenuci su: kada kiša tiho pada, kada su deca u školi, u prolećno predvečerje u maloj bambusovoj šumi, ispred čarobnih stena, uz dobar razgovor usred noći, kada ste ometeni u razmišljanju, sa dobrim prijateljima ili vitkim lepim ženama... Neodgovarajući trenuci su: kada kiša jako pada, kada deca nisu u školi, u pozorištu, pri otvaranju pisama. Treba izbeći loše vreme, mnogobrojna društva, neraspoloženu poslugu, muke sa parama. I u svakom slučaju se treba kloniti bučnih ulica, ljudi koji mnogo pričaju, svadljivih žena i dece koja vrište. “