Tunjevina je u svakodnevnoj ishrani idealan saveznik u borbi za zdravlje i vitalnost. Bogata vrlo kvalitetnim proteinima zadovoljiće sve vaše nutritivne potrebe, mala količina masti koju prema ličnim potrebama možete prilagoditi vašoj omiljenoj hrani još jedan je od benefita tunjevine kao našeg pouzdanog čuvara zdravlja.
Esencijalne masne kiseline poput omega 3 su jedan od važnih razloga zašto je baš tuna u svakodnevnoj ishrani preporuka nutricionista širom sveta kod zdravih ljudi ali i kao pomoć pri rešavanju nekih zdravstvenih tegoba.
Opšte je poznato da je tunjevina veliki prirodni izvor omega 3 masnih kiselina koje su gradivni materijal koji reguliše brojne funkcije u organizmu uključujući i imuni odgovor. Upravo ovi nutritijenti igraju važnu ulogu u pravilnom razvoju, rastu kao i radu mozga...
Sočna konzervirana tunjevina u svakodnevnoj ishrani neće prijati samo vašim visokim gastronomskim prohtevima već se sa vama boriti za bolji kvalitet i lepši pogled na svaki novi dan. Prema istraživanjima Eskimi ali i drugi ljudi koji imaju dosta morske ribe a time i tunjevine u ishrani imaju manje vrednosti LDL-a (štetnog holesterola) i idealan odnos HDL-a (dobrog holesterola u krvi). Takva ishrana na najzdraviji način smanjuje ukupnu vrednost holesterola.
Upravo su omega 3 masne kiseline zadužene za zdravlje srca i krvnih sudova, konzumacijom navedenog značajno se smanjuje i rizik od infarkta i moždanog udara... Pored omega 3 masnih kiselina tunjevina je odličan izvor vitamina, belančevina i minerala zbog čega je često na jelovniku onih koji vodeći računa o zdravlju pažljivo balansiraju svoju ishranu kao i sportista.
Kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, selen... kao i vitamini A, S, D i E preporuka su sami za sebe ali u to se mora uračunati da se riba lakše vari od crvenog mesa ali i mesa pernatih životinja.