Dobro poznat savet lekara i nutricionista je - jedite ribu barem jednom nedeljno i bićete mnogo zdraviji. Ovaj savet nije dat tek onako, da razbije monotoniju u svakodnevnoj ishrani. Naime, riba je namirnica koja obiluje mineralima i vitaminima i ima ogroman pozitivan uticaj na sveukupno zdravlje organizma.
Koja god riba da se nađe u vašem jelovniku je dobra, bilo da je rečna ili morska. Ipak, sardina je najčešća vrsta morske ribe koja se konzumira, i to sa razlogom. Ova vrsta plave ribe poseduje visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, vitamina, kao što su B12, selen, fosrof, kalcijum, minerala i mikroelemenata. Veoma je ukusna i iedna je od retkih koja se jede cela.
Kada se povede priča o ribi, jedna od pratećih tema su i omega-3 masne kiseline. One pripadaju grupi masti koje igraju značajnu ulogu u formiranju moždanih ćelija, molekula zaduženih za suzbijanje zapaljenskih procesa u organizmu i molekula koji regulišu krvni pritisak. One se ne proizvode u organizmu, tako da se potrebna dnevna doza mora unositi preko hrane, prvenstveno ribe. U samo 100 g sardina nalazi se i preko 50 odsto dnevnih potreba za ovim masnim kiselinama.
Zašto je sardina dobra za zdravlje? Zato što snižava nivo triglicerida u krvi, podiže nivo “dobrog holesterola”, koji sprečava formiranje pločica na zidovima krvnih sudova i štiti od infarkta i moždanog udara. Takođe, pozitivno deluje na moždane funkcije i pospešuje pamćenje. Bogata je gvožđem, kalcijumom i vitaminom D i zbog toga jača kosti, a sadrži i koenzim Q10 koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sastav i energiju organizma.
Po količini ribe koju pojedu, Portugalci su među prvim nacijama u svetu. Ali nijedan drugi narod nije izabrao baš sardinu za svoju gurmansku kraljicu. U kojem god portugalskom društvu da se nađete, uveravaće vas da se ova ribica zasluženo popela na prvo mesto, da je puna raznih “omega”, da smanjuje rizike od kardiovaskularnih oboljenja i da ima sve što je čoveku potrebno. I zaista se oseća da Portugalci imaju veliko i dobro srce. Sigurno zbog sardina.