B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U PROLEĆE POVRĆE!

autor: Gomex | 19.04.2017
U PROLEĆE POVRĆE!

Proleće je vreme buđenja prirode. Iza nas je zima, kada je izbor voća i povrća bio slabiji, a više se jela jaka hrana i organizam trpi posledice. Izražen je prolećni umor, aktiviraju se hronična oboljenja, oslabljeni su nam mišići, lošija probava... Zato je jako važno u proleće izvršiti jedno čišćenje organizma, tj. detoksikaciju. U proleće se upravo i javljaju biljke koje imaju ulogu u prečišćavanju tela. Korišćenjem tih biljaka u ishrani u značajnoj meri možemo ublažiti i otkloniti štetne posledice koje se javljaju u ovo doba.

Najvažnije je da u proleće obogatimo ishranu sa što više svežeg voća i povrća, naročito zeleniša. Koristićemo sveže ubran kupus, kelj, kelj pupčar, kelerabu, karfiol, brokoli, prokelj, raštan... Postoje i takozvane zimske salate, kao sto je endivija, rukola. U ovom periodu treba u ishranu uključiti mladi crni i beli luk, birajući primerke sa mladim, zelenim perima. U tim izdancima nalazi se pravo bogatstvo minerala, vitamina i enzima. Kada kupujete celer i peršun, kupujte zajedno list i koren, jer ćete na taj način bolje sačuvati njihov kvalitet i duže će ostati sveži.

U proleće je dobro koristiti i blitvu i spanać, ali zbog visokog sadržaja oksalne kiseline ne više od 1 do 2 puta nedeljno. Naravno, u jelovnik svakako treba uključiti mladu šargarepu i rotkvice, koje sadrže obilje vitamina i minerala. U rano proleće na pijacama počinje da se pojavljuje i rano voće. Najpre to su rane jagode, a zatim trešnje i kasnije maline. Prihvatljivo je i južno voće kao što su pomorandže, limun, grejpfrut, banane, kivi...

Da zaključimo, važno je jesti upravo sezonsko voće i povrće iako u prodavnicama ima svih vrsta povrća i voća tokom godine. Sezonsko voće i povrće bori se protiv slobodnih radikala, odnosno starenja ćelija organizma. Najbolja hrana je ona hrana koja do vašeg stola najkraće putuje. Znači, uz pravilan izbor namirnica, pravilan način njihove primene, proleće nam pruža pravo bogatstvo korisnih i vitalno važnih sastojaka za naš organizam.

Sušeni list peršuna

Mlade i sočne kelerabe su pogodne za jelo u svežem stanju, pa možemo od njih napraviti salatu. Ogulite kelerabu kao što ljuštite krompir. Potom je iseckajte na sitne kockice ili je izrendajte. Salata od kelerabe se pomeša sa pavlakom ili kiselim mlekom, uz dodatak limunovog soka, maslinovog ulja i sitno seckanog peršuna i belog luka po želji. Salatu treba ohladiti u frižideru i poslužiti je rashlađenu.