B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U MLEKU JE IZVOR ZDRAVLJA!

autor: Gomex | 21.09.2017
U MLEKU JE IZVOR ZDRAVLJA!

Majčino mleko je prva hrana koju unesemo u organizam. Ali, mleko ima jednako važnu ulogu i za starije, jer je odličan izvor kalcijuma i kalijuma, pa uz mlečne proizvode ima važnu ulogu u jačanju kostiju i zuba.

Preporučuje se da se pije jedna čaša tri puta dnevno. Sastoji se od različitih enzima, vitamina, minerala, proteina kao i masti neophodnih za zdravo funkcionisanje tela. Sadrži vitamin B6 i B12, koji dokazano pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem.

Laktoza iz mleka sadrži jednostavne šećere glukozu i galaktozu, koji nas snabdevaju energijom. Takođe, tokom prerade se dodaje nekoliko važnih bakterija, koje olakšavaju lakše varenje a 100 g kravljeg mleka sadrži 2,5 g zasićenih masti.

Najvažniji sastojci koji nedostaju mleku su vitamin C i gvožđe, ali ipak to ne umanjuje njegovu lekovitost. Deca bi trebalo da ga piju svakodnevno, a i odrasli ljudi ne bi trebalo da ga se odriču jer sadrži kalijum, magnezijum i fosfate neophodne za funkcionisanje unutrašnjih organa.

Kalijum je važan za uspostavljanje optimalnog krvnog pritiska, a kalcijum jača kosti i igra važnu ulogu protiv migrene, artritisa i gojaznosti. U 100 g kravljeg mleka nalazi se 120 mg kalcijuma, a u istoj količini bivoljeg mleka 200 mg. Stoga je mleko važno za zdravlje predstavnika oba pola, ali za nijansu je bitnije ženama, jer ih štiti od osteoporoze.

Mleko kao odličan izvor proteina preporučuje se i vegetarijancima, jer ne jedu proizvode životinjskog porekla. U 100 g kravljeg i kozjeg mleka ima oko 3,2 g proteina, a u mleku ovce i u bivoljem taj procenat je veći. Dobro je znati i to da je kravlje mleko jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su važne za imunitet i nervni sistem.

Zbog lekovitih svojstava posebno su na ceni mleko koze, kamile, bivola...

Mleko i laktoza

Netolerantnost na laktozu je manjak enzima laktaze u organizmu koji nam pomažu da probavimo laktozu iz mleka, ali to ne znači da oni koji su netolerantni treba u potpunosti da se odreknu mleka. Obično su simptomi povezani sa količinom i načinom na koji pijemo mleko. Simptomi su uveliko umanjeni ili potpuno neprimetni ukoliko uzimate manje količine mleka tokom dana umesto veće količine odjednom. Pokušajte piti mleko u malim gutljajima uz ručak ili užinu. Takođe, na tržištu se mogu pronaći mleka koja ne sadrže laktozu kao i kapi koje se dodaju u mleko, a koje eliminišu laktozu.