Iako po vlažnim mestima divlji celer raste u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin i za lečenje, koristi se isključivo pitomi. Ova krupna, dvogodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po sočnim, debelim, tamnozelenim listovima i naročito po svojstvenom mirisu.
Za pripremanje jela i lečenje, tradicionalno se koriste rizom sa korenjem, lisnate grane i zreo plod. Celer obiluje vitaminom K i dijetalnim vlaknima, a sadrži i proteine, ugljene hidrate i malo masti.
Lekovite materije, kao što su flavonoid-apin, koji deluje antioksidativno, etarsko ulje i aminokiselina asparagin nalaze se u korenu, stabljici i listovima. Zbog sadržaja etarskih ulja i terpena, deluje protiv bakterija i gljivica u sluzokoži creva i mokraćnih puteva.
S obzirom na to da celer ima kumarin, sprečava štetno delovanje slobodnih radikala i istovremeno podstiče rad belih krvnih zrnaca. Štiti i od osteoporoze, a kompleks vitamina B iz ove namirnice stimuliše razmenu ugljenih hidrata u telu, jača živce i mozak, pomaže rad creva, čuva zdravlje kože, kose, očiju i jetre.
U našem narodu postoji izreka: “Ko na srcu ima feler, navek mora jesti celer”, što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija. Osim toga, smanjuje holesterol u krvi ako se osam sedmica svakodnevno pije sveže isceđen sok njegovog korena.
Lekovite materije, inače se, najbolje sačuvaju u ovom soku. Napitak je odličan lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i onima koji se bore protiv celulita. Lekovitost celera se potvrdila i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa.
Snažan u borbi protiv holesterola
Protiv povišenog holesterola narodni lekari preporučuju napitak spravljen od celera i neprskanog limuna. Za ovaj lek treba spremiti 500 grama svežih listova i stabljika celera, tri limuna i litar vode. Voda se prvo prokuva i ostavi da se ohladi. Limun se dobro opere, iseče na komade sa sve korom. Celer se takođe grubo secka. Onda se zajedno dobro samelju, najbolje u blenderu. Kada se dobije fina kašasta masa, prelije se prokuvanom vodom i dobro izmeša. Sud se, zatim, poklopi i ostavi da odstoji preko noći, a ujutru procedi i sipa u staklenu flašu. Dobijeni napitak pije se ujutru i uveče, po 0,5 decilitra pre jela.