B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Tri koraka do savršenog pirinča!

autor: Gomex | 26.09.2019
Tri koraka do savršenog pirinča!

U pripremi pirinča, uvek postoje nedoumice koliko treba da se kuva, na kojoj temperaturi i u kojoj količini vode.

Tri koraka koja vas vode do savršeno pripremljenog pirinča

Prvi korak: Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi. Bez potapanja pirinča pre kuvanja, možete skuvati gotovo sva jela. Međutim, ukoliko pripremate stariji pirinač, potopite ga oko 30 minuta. Potapanje je obavezno i za basmati pirinač, jer pomaže da zrno dostigne svoju maksimalnu dužinu.

Drugi korak: Postoji mnogo načina pripreme pirinča, ali je najlakši apsorbujući metod: pirinač se kuva u količini vode koja je potrebna da, u trenutku kada je pirinač gotov, sva voda već ispari. Ključ ove metode je shvatiti koja količina vode je potrebna. Opšte pravilo je da se koristi 1-1/2 do 1-3/4 šolja vode po jednoj šolji pirinča dugog zrna. Različite vrste pirinča zahtevaju drugačiju količinu vode: integralnom pirinču je potrebno više vode, a pirinču kratkog zrna manje. Imajte na umu da veća količina vode daje sočniji i lepljiviji, a manje vode rezultira tvrđim pirinčem. Veoma je bitno da stalno koristite poklopac, koji će zadržavati paru.

Treći korak: Ostavite pirinač da odstoji. Nakon otprilike 12 minuta kuvanja, tečnost će ispariti i pirinač će biti al dente gotov. Ukoliko sada servirate pirinač, na vrhu će zrna biti suvlja i vazdušastija nego na dnu. Potrebno vam je još malo strpljenja: odložite pirinač sa šporeta i ne sklanjajte poklopac. Ostavite rižu da odstoji najmanje 5, a najviše 30 minuta. Ovaj metod omogućava pari da se ravnomerno rasporedi, što rezultira kompaktnijom teksturom, a pirinač na dnu šerpe će biti vazdušast kao i onaj na vrhu.

Kako da izaberete pravi?

Postoji oko 40.000 vrsta pirinča, piše Hafington post, a obično se dele po veličini, teksturi i boji. Pirinač može biti dugog, srednjeg ili kratkog zrna, smeđ, beo, crn ili crven... 

Dugo zrno pirinča je duguljasto i tanko, ali ima niži glikemijski indeks od pirinča kratkog zrna. Kada skuvate pirinač dugog zrna on je pahuljast i manje se lepi. Zrna srednje dužine nešto su kraća i pogodna za kuvanje rižota ili na primer paelje. Kratko zrno izgleda gotovo potpuno okruglo, a nakon kuvanja može da bude lepljivo pa je dobro za pripremu jela kao što je puding od riže. Imajte na umu da pirinač kratkog zrna ima visok glikemijski indeks.