B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

TRENUCI OPUŠTANJA UZ ČAJ

autor: Gomex | 22.02.2018
TRENUCI OPUŠTANJA UZ ČAJ

Postoje dve velike grupe čajeva - pravi čaj (dobija se iz biljke Camelia sinensis) i biljni čaj koji se priprema od raznih lekovitih trava. Pravi čaj sadrži kofein, te se najčešće koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo, dok se biljni čajevi uglavnom upotrebljavaju kao lekovito sredstvo u narodnoj medicini.

Postoje četiri osnovne vrste pravog čaja, koje se razlikuju po načinu obrade listova nakon berbe, pri čemu se kao glavni kriterijum izdvaja stepen oksidacije. U pitanju su crni, zeleni, beli i ulong čaj.

Biljni čajevi su niskokalorični, osvežavaju napici koji imaju brojna lekovita svojstva. Nažalost setimo ih se tek kada smo bolesni.

Čaj ujutro budi, osvežava duh i misli, podržava kreativnost i podstiče volju. U podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu i organizmu vraća potrebnu vodu. Uveče nas opušta posle napornog dana, umiruje, uspavljuje, pruža osećaj mira i zadovoljstva i osigurava miran san. Čaj zimi greje, opušta, ispunjava duge večeri, budi volju, daje energiju. Leti nas osvežava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i čisti ga od toksina.

Biljni čajevi prave se od svežih ili sušenih cvetova, listova, semenja, korenja i plodova raznih lekovitih biljaka. Ovakvi čajevi pripremaju se uglavnom tako što se određeni deo biljke prelije vrućom vodom i ostavi da stoji kraće ili duže vreme, u zavisnosti od vrste biljke, jačine ukusa i lekovitosti koja želi da se postigne.

Sveža biljka zahteva kraće potapanje, dok se sušena ekstrahuje malo duže. Kuvanje biljke ne preporučuje se zbog očuvanja lekovitih sastojaka, naročito ukoliko sadrži eterična ulja, kao što je slučaj sa kamilicom, nanom...

Biljni i voćni čajevi ne sadrže kofein, ali zato obiluju mnogim dragocenim sastojcima i imaju izvanredna lekovita svojstva. Čajevi od listova i cvetova biljke pripremaju se prelivanjem vrućom vodom, dok se napici od korena i semena najčešće potapaju u hladnu vodu, zagrevaju do ključanja i kuvaju dok ne ispari trećina tečnosti.

Zeleni čaj se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za pomoć kod brojnih stanja, od glavobolje do lečenja rana. Povezujemo ga i sa gubitkom telesne težine. On pomaže metabolizmu tela da bude efikasniji. Sadrži kofein i vrstu flavonoida koji se zove katehin, koji je antioksidant. Istraživanja sugerišu da ova jedinjenja mogu da ubrzaju metabolizam. Katehin može da pomogne u razbijanju viška masnoća. Stoga prijatno slabili uz šoljicu ukusnog zelenog čaja!