B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Svinjetina ali bez masnoće!

autor: Gomex | 07.11.2019
Svinjetina ali bez masnoće!

U pokušaju da predstavimo najnemasniju kategoriju svinjskog mesa, koristili smo opet priču o gurmanluku. Za svakoga ko voli da od običnog obroka napravi malu gozbu za nepca svinjetina je neizbežna. Pa neka onda bude svinjski kare, evo i zašto.

Kare-prvoklasno svinjsko meso

Kare je pojam nemačkog porekla koji označava svinjska leđa u jednom komadu (po celoj dužini) koji sadrži desetak odrezaka (kotleta) karakterističnog oblika, prikladnih za sve vrste kulinarske obrade. U velikoj meri se industrijski prerađuje u razne specijalitete (sušeni i dimljeni kare u komadu). Pripada grupi prvoklasnog svinjskog mesa.

Karakteristično za svinjski kare je da nema skoro nikakve masnoće, pa ga to čini poželjnim i za konzumaciju kada ste na dijeti. Nedostatak masnoće nalaže da budete posebno oprezni u kulinarskoj obradi karea, jer ako ne pazite, kare lako može da zagori i da postane veoma suv. Iz ovog razloga često se pribegava stavljanju isečenog karea u pac daleko pre same termičke obrade ili priprema laganim dinstanjem na pari sa dodacima začina koji obezbeđuju zadržavanje sokova u komadima mesa. 

Recept koji vam donosimo je za pripremu karea u umaku od šampinjona, a na sreću svih nas, priprema je brza i jednostavna. Ukoliko želite da se oprobate u ovoj kulinarskoj avanturi, možemo početi sa nabrajanjem neophodnih namirnica.

Kare u šampinjonima

• 600 g svinjskog karea

• 1 tvrdo kuvano jaje

• 100g kulena

• 1 češanj belog luka

• ajvar

• 200 g šampinjona

• 100 ml pavlake za kuvanje

• so, biber, aleva paprika

Meso posoliti i začiniti, zatim ga nauljiti ostaviti da se upije. Zatim je potrebno upotrebiti i kuhinjski čekić, kako bi meso postalo tanje i finije. U tiganju se prvo proprži sa svih strana, gde mu dodajemo i alevu papriku, a po želji i malo vina. Ovako proprženi komadi se ređaju u vatrostalnu posudu. Meso premažite ajvarom, zatim po njemu složite kolutiće kulena i po koji slajs kuvanog jajeta. Rernu podesimo na 200 stepeni i zapečemo nekih 15-ak minuta. Za to vreme u tiganju od pečenja prodinstamo šampinjone sa malo vode i začinimo po ukusu, taman dok se i meso krčka u rerni. Pred kraj dodajenmo sitno seckan beli luk i pavlaku. Meso iz rerne prelijemo sosom od pečuraka, te ga malo pospemo svežim peršunom. Poklopimo i ostavimo da se prohladi. Prijatno