B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Šolja čaja najzdravija navika!

autor: Gomex | 24.10.2019
Šolja čaja najzdravija navika!

Svi znamo da su čajevi veoma korisni i zdravi, a da pojedine vrste mogu potpuno promeniti naše zdravlje i stanje organizma. Neke kulture, poput azijskih, koje su i promovisale ispijanje čajeva u celom svetu, smatraju da je ispijanje čaja ne samo deo kulture, već najzdravija navika koja postoji i kojom se čuva zdavlje organizma.

Zašto je čaj dobar?

Dokazano je da čaj donosi višestruke koristi po organizam. Samo neke od njih su: hidriranje organizma, jačanje koncentracije i pozitivnosti kao način borbe protiv svakodnevnog stresa.

Budući da uopšte nema kalorija, zeleni čaj je odličan kao dodatak ishrani u borbi protiv kilograma, naročito smanjujući onaj famozni „šlauf” oko stomaka. Azijske žene, na primer, nikada nemaju ovakav višak kilograma, najviše zbog kulture ispijanja zelenog čaja i to po više šoljica u toku dana.

Čaj  poboljšava  i zdravlje kardiovas-kularnog sistema, ali samo ako se uzimaju dve do tri šolje dnevno. Naročito je crni čaj dobar za zdravlje krvnih sudova, čišćenje masnoća iz krvi i smanjivanje rizika od infarkta.

Isti taj crni čaj pokazao se odličnim kod problema sa varenjem, utičući na pražnjenje creva i bolju peristaltiku.

Kako zapravo utvrditi koji od tih čajeva je najzdraviji i na najbolji način uspostavlja balans u organizmu? Neki su bogati antioksidansima, neki flavonovidima, neki imaju više kofeina, dok su neki puni magnezijuma. Ako bismo pravili listu najzdravijih čajeva, ona bi morala da krene od zelenog čaja, jer je on dokazano najbolji borac protiv mnogih bolesti.

Da li ste ustanovili koji je vaš omiljeni čaj? Zapitajte se da li ga redovno pijete

Aromatizovane čajeve volimo da pijemo prvenstveno zbog njihovog ukusa. Klasični čajevi, poput zelenog ili crnog mešaju se sa cimetom, lavandom ili limunovom korom radi boljeg ukusa. To, ipak, ne umanjuje njihovo dejstvo na organizam. Sa jedne strane, tu su sva svojstva čaja kao baze upotpunjena delovanjem biljke koja je pridodata zbog ukusa. Tako borovnica u zelenom čaju može dati neverovatne rezultate u jačanju krvi i smanjivanju holesterola, na primer.