B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Šaka riže garantuje dobro varenje!

autor: Gomex | 23.05.2019
Šaka riže garantuje dobro varenje!

Kad god se preporučuje pravilna ili dijetalna ishrana, pirinač predstavlja osnovnu namirnicu. Pored toga što je pun belančevina i vitamina, ima nisku kaloričnu vrednost, a iako ne raste u svim krajevima sveta, omiljen je na celoj planeti.

Pirinač predstavlja jednu od najstarijih poljoprivrednih kultura. Služi kao glavna hrana narodima Azije, a dosta se troši i u drugim delovima sveta. Pirinač se upotrebljava i za proizvodnju alkoholnih pića, u kozmetici i narodnoj medicini (pirinčana voda). Sa stanovišta ishrane, on ima veliku prehrambenu vrednost.

Pirinač stabilizuje nivo šećera i holesterola

Osnovni sastav pirinča podrazumeva  13 odsto vode, 7 odsto proteina, 2,2 odsto masti, 73 odsto ugljenih hidrata, 1,2 odsto minerala… Pored toga, on u sebi sadrži vitamine E, B-1, B-2 i B-6. Posebno je bogat mineralima i to natrijumom, kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, jodom... Pirinač ne utiče na povećanje nivoa šećera i holesterola u krvi, već ih stabilizuje.

On poboljšava funkciju mišića snabdevajući ih energijom za rad, pomaže funkcije nerava, pluća i omogućava nam da duže ostanemo u dobroj formi. Deluje umirujuće na mozak, centralni nervni sistem, ublažava depresiju i pomaže kod lečenja bolesti pluća. Mogu ga koristiti osobe koje boluju od dijabetesa, gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i ukoliko se javi višak ili manjak želudačne kiseline. Ublažava poremećaje u organima za varenje i štiti od stvaranja kamena u bubregu.

Pirinač-život bez glutena

Iz svega navedenog jasno je zašto je pirinač toliko popularan među sportistima i zbog čega je važno da konzumiranje ove namirnice bude naša svakodnevna navika. Pirinač je namirnica koju odlikuje laka svarljivost, pa se preporučuje osobama sa različitim zdravstvenim problemima kao što su gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu kao i kod hiperaciditeta.

Voda u kojoj je kuvan pirinač koristi se kod kolitisa i zaustavljanja dijareje. Takođe je pogodan za ishranu osoba alergičnih na gluten.

Pirinač se uzgaja u toplim i vlažnim klimama i postoji čak 8000 vrsta širom sveta. Zrna pirinča se klasifikuje po obliku na duguljasto zrno, zrno srednje veličine i okruglo zrno. U okviru ove podele postoje zrna sa i bez glutena, na šta utiče količina skroba. U odnosu na veličinu, oblik i kvalitet zrna razlikuju se i recepti - na primer za rižoto se koriste okrugla zrna ili zrna srednje veličine.