B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Rajsko ime paradajz...

autor: Gomex | 30.08.2018
Rajsko ime paradajz...

Osim toga što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i ako je potrebno kao prirodni lek za mnoge bolesti i tegobe. Paradajz je bogat vitaminima C, B, K i mineralnim solima kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i svakako spada u zdravu hranu.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma. Posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti i može sprečiti pojavu raka želuca, debelog creva, prostate, grlića materice...

Paradajz kao lek do sada je pokazao najbolje rezultate u vidu soka od paradajza. Lekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da reguliše metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i čisti organizam a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa. Naučna istraživanja pokazuju da sok od paradajza umanjuje slepljivanje trombocita (sprečava trombozu), pogotovo kod osoba sa dijabetesom tip 2. Kako je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od nastanka tromba a ova pojava je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se upotreba soka od paradajza, samo što pri tom treba i umanjiti unos natrijuma. Srčani bolesnici bi iz istog razloga trebali upotrebljavati sok od paradajza kao i zbog visokog sadržaja kalijuma.

Osim toga ovaj napitak smanjuje loš holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima. Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Reguliše rad jetre i žuči a u vrelim letnjim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam. Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lek potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl. Ako je lečenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.

Sok od paradajza ne samo da utiče na bolje zdravlje  i imunitet, nego i na lepotu. Ovaj proizvod može da ima i svoju spoljašnju primenu. Ako ga nanesete na kožu pomoći će u rešavanju problema sa bubuljicama na sličan način na koji to rade i jagode. Bogatsvo C vitamina zaceljuje kožu, posvetljava i umanjuje vidljivost ožiljaka. Ako ga nanesete na kosu, uticaće na njen sjaj, poboljšaće izgled suvih krajeva i rešiti problem peruti. Ako još uz to koristite povremeno i ricinusovo ulje za kosu, napravili ste dobitnu kombinaciju.