B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Piletina kao „pečenje light”!

autor: Gomex | 19.12.2019
Piletina kao „pečenje light”!

Praznična trpeza kod nas neminovno sa sobom nosi i mnoga preterivanja. To se objašnjava iskonskim balkanskim strahom koji glasi: „samo da neko ne ostane gladan”.

Izobilje aroma i preplitanje raznorodnih ali teških namirnica u istom jelu karakteristike su svih prazničnih trpeza na našim prostorima. Jedno im je ipak zajedničko i svuda prisutno, a zove se pečenje.

Zdrava praznična trpeza

Kada već morate da uredite prazničnu trpezu uz dominantno prisustvo raznih vrsta mesa, najbolje je da jedan segment ovog posluženja bude i piletina. Pogotovo ako očekujete veće društvo i ne znate afinitete u ishrani svih onih koji će biti posluženi, obezbedite na stolu i takozvano „pečenje light”.

Piletina se, u kontekstu obilne praznične trpeze, može smatrati zdravom namirnicom. Ona sa sobom nosi značajno manje kalorija, lakše je svarljiva, a sa druge strane majstorskom pripremom i sočnošću može da izazove eksploziju ukusa za stolom.

Piletinu veoma lepo možete kombinovati sa prilozoma od grilovanog povrća, raznim sosevima i dresinzima, a zahvalna je i kao sastavni deo podvarka na kiselom kupusu, đuveča i pilava. Iako je „pečeno pile ucelo” izuzetno atraktivno na prazničnoj trpezi, ipak vam preporučujemo lagano dinstane pa zapečene batake sa karabatkom. Uz odgovarajuće mariniranje začinima i posluženje sa umakom, ova namirnica može ostaviti najjači utisak, inače prebogatog prazničnog posluženja.

Trikovi za savršeno meso

U zavisnosti od toga koju vrstu mesa spremate (i ukoliko vam način pripreme to dozvoljava), uvek pre pečenja ostavite da meso odstoji neko vreme u marinadi. Biće sočnije i ukusnije. Nemojte bacati marinadu kad završite sa njom. Prebacite je u šerpicu i ukuvajte da dobije strukturu sosa. Premažite meso sa tim i pojačajte ukus pečenju.

Slobodno eksperimentišite sa pripremom hrane i iznenadite vaše goste. Napravite slatke prelive za pečenje, sos od brusnica, kombinacija đumbira i pomorandže, miks bobičastog voća. Sve će to dati posebnu aromatičnost pečenju. Kako meso ne bi ispustilo sve sokove i zadržalo sočnost, uvek ga prvo zapecite kratko na masnoći sa svih strana da dobije koricu, a zatim ga dalje dinstajte.

oranili ste sa pripremom, a gosti još nisu stigli? Ostavite meso u rerni, a ispod rešetke ubacite činiju sa toplom vodom. Meso će sadržati sočnost i hrskavost. Takođe se savetuje da uvek pre sečenja meso ostavite da „odmori“ bar pet minuta, kako bi zadržalo svoju sočnost.