B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ovčije najzdravije!

autor: Gomex | 20.06.2019
Ovčije najzdravije!

Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu. Najveću popularnost kiselo mleko steklo je u 16. veku, kad je Sulejman Veličanstveni poslao jednog poznatog turskog lekara da izleči tadašnjeg kralja Francuske od stomačnih tegoba...

Kiselo mleko kao lek

Viševekovna popularnost kiselog mleka kao leka i dijetetske namirnice ne jenjava. Postoje naučni dokazi da kiselo mleko pomaže kod upala creva, afti u ustima, gasova, gljivičnih infekcija, dijareje, infekcija organa za izlučivanje, sindroma nervoznog creva, herpesa i drugih zdravstvenih problema.

Kalcijum održava rad srčanog mišića, a takođe je veoma koristan kada je u pitanju pravilan rad nervnog sistema. Stimuliše dejstvo žlezda unutrašnje sekrecije i ubrzava zgrušavanje krvi. Kiselo mleko je odličan izvor kalcijuma za osobe koje su netolerantne na laktozu, kao i za žene u srednjim godinama, koje zbog nedostatka kalcijuma imaju deformitete kostiju.

Redovna konzumacija kiselog mleka znatno snižava holesterol u krvi. Holesterol se smanjuje obično nakon 7 dana svakodnevne konzumacije kiselog mleka. Kiselo mleko je odlična namirnica za dijabetičare i treba biti sa nižim procentom masti kako bi omogućilo da bolje usvajanje ugljenih hidrata, pa je potrebno da kiselo mleko za dijabetičare bude napravljeno od obranog mleka.

Kiselo mleko i u službi lepote

Kiselo mleko se može još gde iskoristiti - za razne obloge, maske za kosu i lice, kao i dijete. Dijete, kod kojih je važna konzumacija kiselog mleka su različite, ali sve one uglavnom su namenjene da održe normalno funkcionisanje sistema za varenje, a ne da obezbede naglo mršavljenje. Dosta ljudi je netolerantno na laktozu, što znači da ne mogu da piju sveže mleko, pa ih to do izvesnog stepena lišava potrebnog kalcijuma. Kiselo mleko je odgovarajuća namirnica za njih, jer mikroorganizmi u njemu su već preradili laktozu.

Postoje tvrdnje da kiselo mleko uspešno uklanja perut. Grčki lekari smatraju da je kiselo mleko odličan saveznik u borbi sa peruti. Oni preporučuju da se koža glave masira kiselim mlekom oko 10 minuta, nakon toga se uvije u peškir na sat vremena. Na kraju se kosa dobro ispere vodom. Ovaj postupak se ponavlja najmanje jednom sedmično.