B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Oslić i limun dobra kombinacija

autor: Gomex | 06.12.2018
Oslić i limun dobra kombinacija

U periodu posta, riba je glavna namirnica u jelovniku onih koji poste. Osim što je zdrava, ukusna i može da se pripremi na mnogo različitih načina, lako se i brzo vari. Bez obzira na to da li više volite rečnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, pre svega vitamina, minerala i aminokiselina.

Oslić je čuvar srca

Kao i ostale ribe, i oslić je dosta koristan. Smatra se da osobe koje konzumiraju ribu makar jednom nedeljno smanjuju verovatnoću za slabljenje vida u starijim godinama za 50%. Konzumacija ribe je usko povezana i sa radom srca. Riba i riblje ulje se preporučuju u profilaktici kardiovaskularnih oboljenja. Aminokiselina koje se nalaze u osliću i koje su korisne za srce ima dosta.

Pored navedenog, meso ove ribe je bogato vitaminima grupe A, E i D. Oslić je odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka, gvožđa i fosfora. Navedeni vitamini se mogu naći i u životinjskom mesu, ali u znatno manjim količinama. Španski naučnici su sproveli istraživanje čiji je zadatak bio da ustanovi svojstva ikre mnogih morskih riba. Pri samom istraživanju su ustanovili da se najveća koncentracija veoma korisne omega - 3 masne kiseline nalazi u tri vrste ribe, a među njima je i oslić.

Deficit omega - 3 masnih kiselina može dovesti do hipertonije, depresije, dijabetesa, problema sa kardiovaskularnim sistemom, itd. Zahvaljujući konzumaciji ribe, organizam može da proizvodi i hormon serotonin, a on je veoma važan za dobro raspoloženje i psihičko blagostanje. Meso oslića je siromašno mastima, što ga čini odličnom namirnicom za osobe koje su na dijeti.

Inače, oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i peskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno meko, nemasno i ukusno belo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.

Oslić je najzastupljenija morska riba kod nas jer dobro podnosi zamrzavanje, ali i zbog povoljnog odnosa cene i kvaliteta. Meso oslića je sočno, nemasno, izuzetno bogato belančevinama, kao i fosforom. Vrlo brzo se priprema, možete ga ispeći u ulju ili skuvati. Meso se lako odvaja od kostiju, pa se često prave salate od ove ribe. Izbegavajte da oslić spremate na roštilju jer će se meso prilično isušiti.