B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Obrok salate kulinarski izazov!

autor: Gomex | 07.02.2019
Obrok salate kulinarski izazov!

Salata odavno nije samo porcija kupusa već daleko bogatiji miks svih potrebnih namirnica koje mogu zameniti jedan obrok i učiniti vas sitim. Salata se uglavnom tretira kao deo ručka bez koje ne idu meso i prilog.

Salate mogu da zamene obrok

Tradicija salate dolazi u različitim oblicima, od turšije, preko one sveže ali u manjim količinama, tek da začini ostatak ručka. U nekim zemljama Balkana, kao što je Makedonija, male porcije salata se služe kao apetajzeri koji pripremaju želudac pred dolazak glavnog jela. U svakom slučaju, retko gde ćete naići na to da je salata glavno jelo, osim ako to sami ne naručite.

Za salate se uglavnom odlučuju žene koje ipak zahtevaju manje energije tokom dana u odnosu na muškarce. Među muškim svetom ipak važi mišljenje da salata jednostavno nije dovoljna, i da im to može biti tek deo obroka. Teško je zamisliti da ribani kupus, kiseli krastavci ili čak šopska salata mogu zameniti čitav jedan obrok.

Činjenica je da salata može biti samostalan obrok, ali je vrlo važno da se sastoji iz svih potrebnih namirnica i nutrijenata za jedan obrok. U zavisnosti od toga čime se bavite i kakav vam je dan, tako treba prilagoditi i salatu. Ako radite fizičke poslove, salata treba da bude bogata proteinima i zdravim mastima kako biste posle ručka mogli da nastavite sa radom, a da ne budete gladni za pola sata. Ukoliko pak vaš posao ili boravak kod kuće ne zahteva mnogo energije, birajte salate bogate vlaknima. U skladu sa tim šta planirate tokom dana, salata mora podjednako da ima izbalansiram nivo proteina, vlakana, vitamina i dovoljno zdravih masti kako biste obezbedili energiju za ostatak dana do večere.

Salate su lepše uz pavlaku!

Pavlaka je odličan i ukusan dodatak svežim salatama, kuvanim jelima i desertima. Ovaj jednostavan dodatak u trenu će pretvoriti obično jelo u gurmanski delikates. Vrhunski majstori kulinarstva je preporučuju za razne vrste soseva, čorbi, variva, krema i slanih preliva jer im daje poseban ukus, a odlična je u kombinaciji sa pečurkama, krompirom i mesom. Ovaj, gotovo neizbežni sastojak, većine evropskih kuhinja zaista otvara nove dimenzije u kulinarstvu.