B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

NASECKAJ SIRA I ZABAVA MOŽE DA POČNE!

autor: Gomex | 20.12.2017
NASECKAJ SIRA I ZABAVA MOŽE DA POČNE!

Postoje stotine različitih tipova sira koji se razlikuju prema vrsti mleka i njegovom poreklu: sirovo ili pasterizovano, kravlje, kozije, ovčije, bivolje, kobilje, kamilino... Ljudi ga koriste još od praistorijskog vremena, što se može smatrati i otkrićem prve tehnologije proizvodnje sira...

Osim što pružaju izuzetan gurmanski užitak sirevi su izvor hranljivih materija i to u oblicima koje organizam može s lakoćom iskoristiti. Sir je koncentrovani izvor belančevina visoke biološke vrednosti i gotovo se svim osobama, bez obzira na uzrast preporučuje svakodnevna konzumacija svih vrsta sireva.

Kazein je osnovna belančevina mleka, koja se tokom zrenja sira razgrađuje do esencijalnih aminokiselina potrebnih za izgradnju mišičnog i drugog tkiva, obnovu ćelija i organa, funkcionisanje centralnog nervnog sistema a koje je potrebno unositi hranom, za pravilan rast, razvoj i očuvanje organizma. Iako u manjim udelima, ali ne i manjeg značaja za organizam, u siru su prisutni i kalijum, gvožđe, bakar i cink.

Svakodnevna konzumacija sireva je dobrodošla, ne samo zbog užitka koji pruža, već i zato što sir pozitivno deluje na očuvanje zubne gleđi i štiti zube od karijesa. Navedeni učinak pripisuje se stimulativnom delovanju sira na povećanu proizvodnju pljuvačke usled čega se povećava pH vrednost u ustima. Smatra se da neki sastojci sireva, poput masnih kiselina, mogu imati antibakterijsko delovanje.

Aroma sira - cenjena od davnina!

Sir osim svoje jedinstvene hranjive vrednosti i izvrsne varljivosti ima izražen kulturološki značaj. Još su se u starom Rimu obroci završavali sirom, što se u nekim mediteranskim zemljama zadržalo do danas.

Tako je, na primer, za Francuze specifično da uživaju u konzumaciji sireva, koji su postali nezaobilazni desert tradicionalne francuske kuhinje. I na kraju, kako bi sačuvali sva svojstva sira, od ukusa i mirisa do hranjive vrednosti, čuvajte ga u frižideru, zaštićenog tako da ne izgubi vlagu.

Pre konzumiranja, za potpuni užitak, sir izvadite iz frižidera najmanje pola sata ranije, kako bi se razvila njegova puna aroma.