B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

NA KRAJU LETA ZIMNICA

autor: Gomex | 23.08.2017
NA KRAJU LETA ZIMNICA

Danas u savremenim uslovima života postoje različiti načini konzumiranja hrane i čuvanja namirnica tako da ishrana čoveka ne zavisi vise od sezonskog pristizanja hrane i u toku cele godine su nam dostupne sve vrste namirnica bilo u svežem stanju ili konzervisane.

Pravilno konzervisane namirnice sačuvaju u sebi skoro sve hranjive sastojke, što znači da njihova upotreba u nedostatku svežih namirnica čini naše svakodnevne obroke kvalitetnijim.

U domaćinstvu se najčešće konzervišu voće i povrće. Oni sadrže vrlo vredne nutritivne elemente, kao što su vitamini, minerali, karotini, flavonoidi i vlakna. Dok voće sadrži uglavnom proste šećere fruktozu i glukozu, povrće sadrži složene šećere u obliku skroba, celuloze, pektina.

Uz ostale vitamine i minerale voće i povrće sadrži značajne količine C vitamina, a poznato je da je on osetljiv na oksidaciju, čak i pri običnoj temperaturi. Zato se voće i povrće moraju konzervisati brzo, sa što manje mešanja, a sudovi u kojima se pripremaju moraju biti poklopljeni. Suština je da se pri konzervisanju, hranjivi sastojci što više sačuvaju.

Priprema zimnice kod nas ima dugu tradiciju, tako da su iskustva u tom pogledu veoma velika, brojna i  raznovrsna. Septembar je pravo vreme da biljno bogatstvo leta, ukusnu i zdravu biljnu hranu sačuvamo za hladne zimske dane.

Higijena posuda...

Koliko god posvetili pažnje sadržaju zimnice, obezbedite savršeno čiste posude. Dobro oprane tegle i flaše treba sterilisati u posudi napunjenoj hladnom vodom koju postepeno treba zagrevati do ključanja. Koristite ih odmah dok su vrele ili ih poslažite na suvu, čistu, ispeglanu krpu sa otvorom okrenutim na dole. Iskuvati se moraju i zatvarači i poklopci, a ako su lako topivi očistite ih alkoholom. Sterilizacija posuđa moguća je i u rerni na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa.