B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Maslinovo ulje eliksir za ceo organizam!

autor: Gomex | 04.07.2019
Maslinovo ulje eliksir za ceo organizam!

Mediteranski narodi od davnina koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani i manje obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i malignih bolesti organa za varenje, što su pokazala i razna istraživanja.

U novije vreme u Španiji se koriste neki sastojci iz maslinovog ulja koji se dodaju hlebu da bi se sprečavalo starenje. Lekovitost maslinovog ulja potiče, pre svega, od velikog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa.

Maslinovo ulje-eliksir zdravlja

Studije su dokazale da maslinovo ulje štiti od oboljenja srca, usporava pojavu ateroskleroze i smanjuje rizik oboljevanja od koronarne bolesti i moždanog udara. Sa druge strane, ovo ulje smanjuje rizik oboljevanja od raka creva i raka dojke. Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke. U mediteranskom regionu, gde je visoka potrošnja maslinovog ulja, veoma su niske pojave nekoliko vrsta raka, uključujući i rak dojke, jajnika i žlezda.

Koristi se i kao važan sastojak kozmetičkih preparata, namenjenih za zaštitu od sunca, negu suve kože, uklanjanje posledica opekotina i ožiljaka. Jako je dobro i za ten, jer iz njega izvlači zdravi sjaj. Istraživanja stručnjaka sa Univerziteta u Filadelfiji pokazala su da maslinovo ulje sadrži isto jedinjenje kao i lek brufen, odnosno ibuprofen, što znači da bi dnevna doza maslinovog ulja mogla da pomogne kod reumatičnih i srčanih oboljenja i ublažavanja raznih vrsta bolova.

Najbolje je koristiti ekstradevičansko maslinovo ulje, koje nastaje pri stavljanju maslina u presu i pre pritiskanja, odnosno koje nastaje prirodnim ceđenjem. Maslinovo ulje je čovekov najbolji saveznik protiv bolesti i prvo je na spisku od 10 prehrambenih namirnica koje su korisne za ljudski organizam, zbog čega ga i zovu “tečno zlato”. Prirodni sok od maslinovog ulja je eliksir zdravlja i dugovečnosti...

Mediteranska dijeta-zdrav put do vitke linije

Takozvana Mediteranska dijeta, verovatno najzdravija na svetu, nije nikakva nutricionistička novost. Naprotiv, pedesetih godina 20. veka naučnici su primetili da Grci imaju najniži stepen srčanih obolenja i žive veoma dugo uprkos brojnim masnim specijalitetima koje konzumiraju. Jednostavno, zaštitu organizmu od infarkta do kancera pruža maslinovo ulje. Veliki unos povrća, voća i kompleksa karbohidrata iz maslinovog ulja, garancija su dobrog zdravlja pa makar se jednom mesečno konzumiralo i crveno meso, dok se proteini većinom uzimaju iz mahunarki i masne ribe poput sardina i inćuna.