B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Maslac - prirodan zdrav i ukusan obrok

autor: Gomex | 10.01.2019
Maslac - prirodan zdrav i ukusan obrok

Maslac je proizvod dobijen izdvajanjem mlečne masti iz svežeg mleka, odnosno bućkanjem slatke ili kisele pavlake. Bogat je izvor mlečne masti, što ga čini odličnim izvorom energije, naročito kod pojačanih fizičkih i intelektualnih aktivnosti. Bilo da se konzumira samostalno ili se koristi u pripremi jela, maslac je prirodan, zdrav i ukusan izbor.

Užitak je pravih gurmana i odani saveznik u kulinarskoj umetnosti. Dobija se od mleka različitih životinja (ovca, koza, krava), a najučestaliji je maslac od kravljeg mleka.

Maslac sadrži vitamine 

Osobe sa dijabetesom suočavaju se sa mnogim izazovima i poteškoćama i oni ulažu dosta snage kako bi održali normalan nivo šećera u krvi. Jedna od najvažnijih stvari kod takvih osoba je primena adekvatne ishrane. Iako se uglavnom preporučuje da treba izbaciti masne prehrambene proizvode iz ishrane, najnovija istraživanja pokazuju da su prirodne masti, poput maslaca, izuzetno zdrave i efikasne za očuvanje zdravlja.

Naime, maslac sadrži mnoge hranljive sastojke koji imaju veliku nutritivnu vrednost i ujedno deluju kao preventivni štit protiv mnogih bolesti. Maslac u sebi sadrži velik procenat vitamina A koji ima izuzetno blagotvorno dejstvo kod poboljšanja vida i ujedno održava pravilan rad našeg endokrinog sistema.

Pored vitamina A, maslac u sebi sadrži vitamine D i E koji su neophodni za pravilnu apsorpciju kalcijuma i fosfora, zbog delotvornog jačanja kostiju i zuba. Takođe, kalijum, magnezijum, natrijum i gvožđe su važni sastojci koji se nalaze u sastavu maslaca. Naučno je dokazano da ljudi koji na dnevnoj bazi unesu dovoljnu količinu maslaca znatno smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa, time što mononenasićene masti, koje se sadrže u mlečnim proizvodima, pozitivno utiču na poboljšanje kontrole šećera u krvi.

Maslac je i veoma ukusan

Pored toga što sadrži mnoge zdrave elemente, maslac je veoma ukusan i može se koristiti za pripremu ili kao dodatak mnogim jelima.

Maslac (ili puter) sadrži puno vitamina rastvorljivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Prva dva ne treba posebno spominjati, budući da zdrava ishrana koja uključuje meso i povrće garantuje dovoljan unos tih važnih sastojaka. Međutim, vitamin K2 je prilično redak u modernoj ishrani, a ima snažan efekat na zdravlje, jer učestvuje u metabolizmu kalcijuma čiji je nizak unos povezan s mnogim teškim bolestima, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i osteoporozu.

Puter proizveden od mleka krava koje pasu travu posebno je bogat vitaminom K2.