B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

KOLIKO JE SIR ZDRAV?

autor: Gomex | 03.05.2017
KOLIKO JE SIR ZDRAV?

Da li ste se ikad pitali da li naš organizam voli sir koliko ga volimo i mi? Sigurno ste čuli da sir nije zdrav, ali to nije uvek tačno. Sir se sasvim regularno može uvrstiti u plan zdrave ishrane.

Sir sadrži ključne hranljive materije kao što su proteini – i žene i muškarci treba da unose 46 do 56 grama proteina dnevno. Oko 100 grama niskomasnog sira sadrži 13 grama proteina, a parče švajcarskog sira oko 7,5 grama.

Ipak, treba da znate sledeće ako želite da uvrstite sir u svakodnevnu ishranu. Obratite pažnju na ove četiri stvari:

- Odrasli treba da unesu tri šolje niskomasnih mlečnih proizvoda dnevno. Ipak, dozvoljeno je i 100 grama punomasnog sira. Količina sira koju jedete i količina masti koje sadrži zavisi i od ostatka vaše ishrane. Ovo je naročito tačno za vegetarijance, kojima je potrebno da unose više proteina.

- Mnoga jela koja jedete sadrže mnogo masnoće, a da to i ne znate. Topljeni sir nije ništa lošiji od njih. Kada jedete parče mocarele (koja nije topljena) i dalje jedete mast, samo što se ona ne vidi tako lako.

- Ne volimo svi istu vrstu sira. Bilo koji sir da volite, jedite ga, jer čak i prerađeni sir sadrži proteine. Samo pazite šta sve sadrži. Neki sirevi mogu imati malo konzervanasa, a ipak visok nivo natrijuma ili masti.

- Sir može biti prepun natrijuma. Odraslima je potrebno 180 do 500 miligrama natrijuma dnevno, a nikako ne bi smeli da unose više od 2.300. Parče čedar sira sadrži 174 miligrama natrijuma, dok parče američkog sira sadrži 352 miligrama. Neki sirevi prirodno imaju mnogo manje natrijuma, kao što je parmezan, koji sadrži 76 miligrama po kašičici. Pazite koliko natrijuma unosite.