B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kiseli kupus i rasol kao lek

autor: Gomex | 13.09.2018
Kiseli kupus i rasol kao lek

Poznato je da je moreplovac Džejms Kuk svoju posadu hranio kiselim kupusom radi prevencije od skorbuta... 

Kiseli kupusa kao lek

Verovali ili ne, sarma, podvarak, svadbarski kupus, salata i druga jela od kiselog kupusa nisu samo teška zimska jela. Pored toga što čini čuda protiv mamurluka, kiseli kupus ima moć da sve nas drži podalje od domova zdravlja!

Istraživači s Kembridža otkrili su da kiseli kupus, baš kao i turšija ili jogurt, sadrže pravi balans zdravih probiotičkih bakterija koje naš organizam naprosto obožava. Redovnim konzumiranjem fermentisanih namirnica moguće je zaustaviti kašalj, a preduprediti prehladu, grip, alergije, pa čak i dijabetes!

Oko 75 odsto imunih ćelija nalazi se u našim crevima. Fermentacijom hrane se stimuliše razmnožavanje bakterija koje jačaju imunitet, tako da mogu mnogo da pomognu svima koji se bore s kašljem i prehladama. Takođe, probiotici mogu da učine čuda za ljude koji imaju problema s gasovima i nadutošću.

Kiseli kupus i rasol kod nas, na Dalekom istoku kombuha...

Ljudi su od davnina znali za moć fermentacije, odnosno kišeljenja hrane, pa tako svaki kutak na planeti ima svoje specijalitete. Kod nas su to kiseli kupus i turšija, u Francuskoj buđavi sir, na Kavkazu kefir... Na Dalekom istoku se od pamtiveka piju razne varijante kombuhe, svojevrsne vrste rasola koji se dobija od jedne posebne vrste bakterija, kako čistog, tako i u kombinaciji sa raznoraznim lokalnim povrćem.

Lekari su dugo bili skeptični prema “narodskoj medicini”, pre svega zbog toga što ne postoji mogućnost da se tokom procesa proizvodnje ovih namirnica baš uvek dobije ujednačeni kvalitet. Takođe, sumnjičavi su bili i zbog broja i vrste bakterija koje mogu da se nađu u ovakvoj hrani i strahovali su da su ta jela zapravo pokvarena. Međutim, sada i oni uviđaju da je zdravije jesti kiseli kupus i piti jogurt, nego uzimati probiotike u tabletama.

Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma lekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom „U“. Rasol je poznat i kao lek za sve tegobe organa za varenje i lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ali i kao narodni lek pri smanjenju oteklina na zglobovima!

Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma ili prilikom lomova kostiju. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala.