B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

KAO U STARA DOBRA VREMENA

autor: Gomex | 21.02.2017
KAO U STARA DOBRA VREMENA

Svaki kuvar, a i domaćica, reći će vam da su jela spremljena u zemljanim posudama ukusnija. Zbog takvih priča, domaćice koje još uvek nisu probale ovaj način kuvanja, često imaju želju da kuhinju ponove baš ovakvim posuđem.

Kuvanje u zemljanom posuđu izdržalo je sud vremena i važi za veoma zdravo. Nov sud zagrejte i iznutra ga namažite masnoćom. Nek tako odstoji nekoliko sati, a onda ga operite mlakom vodom i koristite kako vam drago.

Posle svake upotrebe posudu operite mlakom vodom, nikako deterdžentom, i dobro je osušite na šporetu. Ako zemljani lonac koristite na otvorenoj vatri, ne stavljajte ga direktno na žar, već ga razgrnite i držite u pepelu, 10 centimetara dalje od vatre. Ako hranu spremate na plinskom šporetu, između plamena i posude obavezno postavite metalnu ploču.

Kuvanje u zemljanim posudama je veoma zdravo, jer vam ne treba mnogo ulja i masti, a svi ukusi i vitamini ostaće u jelu. Zbog toga su takva jela idealna za snižavanje holesterola, prelazak na zdravu ishranu kojom se čuvaju krvni sudovi ili za mršavljenje.

Meso, riba i povrće kuvaju se ili peku lagano u vlastitom soku, vitamini i minerali ostaju sačuvani, a jelo je sočnije. S obzirom da hrana pripremljena u zemljanom posuđu ima više ukusa, potrebno je manje i da se posoli, što se naročito savetuje srčanim bolesnicima. Zemljano posuđe takođe ne premazuje se sintetičkim premazima (kao što je npr. teflon) koji se često zadržavaju u hrani pa se tokom godina talože u telu i izazivaju različite bolesti ili tegobe.

Preporuka

Kada kupujete zemljane posude, dobro se raspitajte od čega su i kog su porekla. Masovna proizvodnja vam se može učiniti kao ručni rad i kvalitet, pa da ne budete razočarani, proverite šta kupujete. I obavezno pitajte da li je posuđe za kuvanje ili samo da se u njemu služi hrana.

Slobodno iskoristite ono posuđe koje ste davno dobili, a najčešće vam u kući služi za ukras. I naravno, uživajte u prelepim ukusima.