Biljna ili neutralna pavlaka je pavlaka na bazi biljnih masti. U odnosu na mlečnu pavlaku ima manju energetsku vrednost, manji sadržaj ukupnih i zasićenih masti i nema holesterola. Pavlaka postoji u različitim stepenima sadržaja masnoće, kako sveža, tako i dugotrajna.
Upotreba salata u svakodnevnoj ishrani predstavlja jednu od najzdravijih životnih navika. Osim što su veoma ukusne, salate predstavljaju pravu riznicu vitamina, minerala i enzima.
Da bi se hrana koju jedemo kvalitetno svarila i da bi organizam apsorbovao hranljive materije iz unetih namirnica, moramo da ojačamo naš enzimski potencijal. Upravo u tome pomaže nam redovno konzumiranje presnih namirnica u vidu salate.
Salate teško možemo strogo podeliti na bilo koji način. Najjednostavnija podela je na proste (jednostavne) i složene salate. Jednostavne salate se pripremaju od svežeg povrća, voća ili od kuvanog povrća sa dodatkom začina.
Povrće koje može da se koristi u svežem stanju kao što je to paradajz, kupus, rotkvice, razne vrste zelene salate, krastavci, paprike i luk pravi ogromnu razliku u načinu pripreme i obrade u odnosu na ono povrće koje se ne može koristiti bez termičke obrade - krompir, spanać, kelj, karfiol, tikvice, plavi patlidžan, cvekla, grašak, pasulj, boranija, itd. Šargarepa je možda jedino povrće koje se može upotrebljavati kao sveže i kao kuvano.
Jedna vrsta povrća može se iskombinovati sa ostalim sastojcima i stvoriti potpuno nove salate, pod uslovom da ta kombinacija ima smisla, da je vizuelno lepa, ima svoj određen oblik, miris i ukus.
Složene salate se kombinuju od povrća, voća, žitarica, mlečnih ili zamenskih proizvoda i mesa. Često se u ovakvim salatama dodaju i proizvodi od testa - testenine. Danas se neke prostije salate mogu poboljšati dodavanjem još nekih začina i sastojaka.
Najbolja je za salate!
Biljna ili neutralna pavlaka je pavlaka na bazi biljnih masti. U odnosu na mlečnu pavlaku ima manju energetsku vrednost, manji sadržaj ukupnih i zasićenih masti i nema holesterola. Pavlaka postoji u različitim stepenima sadržaja masnoće, kako sveža, tako i dugotrajna.
Horeca krem je proizvod namenjen pre svega Horeca sektoru, za pripremu raznih poslastica i kao dodatak mnogim jelima, ali ga sve više koriste i u domaćinstvima zbog njegovih odličnih karakteristika. Kako ova vrsta pavlake može da se koristi na više načina, nije na odmet da u kući imate veliko pakovanje iste. Obzirom da je na bazi biljnih masti možete je koristiti u spravljanju mnogih salata i u kombinacijama sa integralnim testeninama Ili jednostavno kao običan namaz za neku specijalnu vrstu hleba.