B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Jogurtom protiv depresije!

autor: Gomex | 29.08.2019
Jogurtom protiv depresije!

Dobro izbalansiran odnos bakterija u crevima deluje pozitivno i na mentalno zdravlje, tvrdi se u najnovijem američkom istraživanju. S tim u vezi glavni savet je da se za bolje raspoloženje pije više jogurta ili drugih napitaka sa probiotskim delovanjem.

Naučnici su otkrili da bakterija Lactobacillus, koja je najčešća u probiotičkom jogurtu, pomaže kod depresivnog ponašanja kod dobrovoljaca koji su bili deo eksperimenta. Vođa studije dr Alban Gotije, sa medicinske škole pri Univerzitetu Virdžinija, kaže da je ovo otkriće velika nada, jer nećemo morati više da se zamaramo sa kompleksnim lekovima i nuspojavama kad se možemo pozabaviti mikrobiomom, odnosno crevnom florom. Da bi došli do ovog saznanja naučnici su najpre analizirali mikrobiom creva ispitanika pre i posle izloženosti stresu. Tim je utvrdio da stres dovodi do gubitka Lactobacillusa, što na kraju dovodi do pojave simptoma sličnih depresiji. Dalja istraživanja pokazala su da nivo Lactobacillusa u crevu utiče na nivo kinurenina, metabolita koji su prethodne studije povezale s razvojem depresije. U ovoj studiji, kada su visine Lactobacillusa bile smanjene, visina kinurenina je porasla, a to je dovelo do razvoja simptoma sličnih depresiji. Naučnici su tada stresiranim učesnicima eksperimenta promenili ishranu i počeli da im daju hranu koja sadrži ovu bakteriju. Praktično govoreći, ovo saznanje može da pomogne u lečenju depresije kod ljudi. Osobe koje pate od blagog depresivnog raspoloženja trebalo bi samo da promene način ishrane. Do sličnih saznanja došli su i istraživači u studiji sprovedenoj 2014. godine. Oni su sugerisali da probiotici - koji pojačavaju obilje dobrih crevnih bakterija smanjuju anksioznost i stres kod odraslih osoba, dok je nizak nivo Lactobacillus-a doveo do depresivnih simptoma.

Tačno poreklo jogurta nije moguće jasno odrediti, ali se pretpostavlja da je sve počelo u Bugarskoj, za vreme Huna i to pukom slučajnošću. Naime, Huni su u to vreme mleko nosili u kožnim torbama, a ono se, prirodno pod visokom temperaturom i dugim stajanjem van hladnog prostora, frementisalo i pretvorilo u jogurt, nakon čega su otkrivene i njegove beneficije za zdravlje čoveka, ali i njegov ukus, te je postepeno postao popularan širom sveta.