B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

JOGURT - ČISTA DESETKA!

autor: Gomex | 26.10.2016
JOGURT - ČISTA DESETKA!

Jogurt je jedan od najpopularnijih mlečnih prozvoda trenutno, i ujedno, najbrže rastuća kategorija u industriji mleka i mlečnih proizvoda. Bilo da je dodatak obrocima ili obrok sam za sebe, jogurt je navika sa kojom rastemo.

Od malih nogu uživamo u njegovom bogatom ukusu i rastemo uz ovaj kvalitetan i zdrav mlečni napitak, a naš organizam koristi sve prednosti ovog izuzetnog mlečnog proizvoda. Što je još važnije, jogurt kakav mi pijemo je redak u drugim zemljama i obično ga nalazimo u formi kefira ili nečega što je najpribližnije našem kiselom mleku. Jogurt koji nas vraća u dane detinjstva i koji je ostao večiti prijatelj naših porodica je gotovo pa zaštitni srpski proizvod.

Ako u dužem nizu godina redovno konzumirate jogurt, imate 31 odsto manji rizik od hipertenzije nego ako izbegavate ovaj mlečni proizvod, tvrde američki naučnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje srca. Jogurt, uz to, reguliše rad nadbubrežnih žlezda, sadrži velike količine kalcijuma i proteina potrebnih za dobro funkcionisanje organizma. Zbog toga je jedan niskomasni jogurt na dan u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću recept koji može da spreči hronične bolesti srca, tvrde naučnici.

Jogurt je bogat vitaminima. Samo jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Količine i vrste vitamina zavise od vrste jogurta, ali svi imaju vitamine koji su vrlo važni za zdravlje.

Punomasni jogurti, na primer, sadrže i vitamin E koji je ključan za normalno funkcionisanje imunološkog sastava. Nekoliko istraživanja je pokazalo da su ljudi koji redovno konzumiraju jogurt sitiji i nemaju potrebu za nepotrebnim obrocima. To je zasluga proteina koji se nalaze u jogurtu pa ih je dobro konzumirati kao međuobroke umesto nezdravih grickalica. Dakako, to njihovo svojstvo pridonosi i održavanju vitkosti.

Mlečna kiselina spada u grupu alfa-hidroksi kiselina. Drugim rečima, kad jogurt stavite na lice on ima jako blagotvorno delovanje da ga i najosetljivija koža može podneti. Jogurt tako može ujednačiti kožu, zategnuti je i očistiti. Operite lice, nanesite tanak sloj običnog jogurta na obraze, vrat i grudi i ostavite 20 minuta. Isperite mlakom vodom. Tretman možete koristiti svaki dan.