B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

JEDNA PIŠLA ZA DOBRO ZDRAVLJE

autor: Gomex | 05.04.2017
JEDNA PIŠLA ZA DOBRO ZDRAVLJE

Rano je proleće i koliko god da smo tokom zime posvetili pažnje kvalitetu ishrane, naš imuni sistem i opšta forma organizma su neminovno iznureni. Sveže voće i povrće u ovo doba godine su uglavnom privilegija jer sve što se može nabaviti na tržištu uglavnom su proizvodi iz dalekih toplih zemalja, koji su dugo putovali, pa im je i cena prilično viša nego u sezoni kada se plasiraju direktno iz bašte ili lokalnih plastenika. Rotkvice, mladi luk i zelena salata su prvi vesnici proleća na našim trpezama. Zašto ih treba koristiti u ovo doba godine što više i što češće?

Rotkvice: Ovo popularno prolećno povrće ima malo kalorija, ali je zato puno ukusa i hrskave strukture. Energetska vrednost rotkvice je veoma niska, a količina proteina i masti je zanemariva. Jedan obrok rotkvica kao salate osigurava obilnu količinu kalijuma, vitamina C, folata i dijetetskih vlakana. Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju preko trećine preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Dalje, moćan je antioksidant koji iz tela izbacuje slobodne radikale. Od minerala i vitamina, rotkvica sadrži kalcijum, zatim fosfor, kalijum, gvožđe.

Mladi luk: Nutricionisti tvrde da mladi luk sadrži više od 150 aktivnih sastojaka i upravo ga zbog toga smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Osim toga, služi i kao prevencija, pomaže u lečenju mnogih bolesti. Za koji god luk da se odlučite (beli, crni, beli), jačina lekovitog dejstva je podjednaka. Njegova osnovna uloga je da uništava sve mirkoorganizme, a pored toga sadrži najmoćnije antioksidanse - cink i selen, pa se ne kaže za džabe da pročišćava ceo organizam. Takođe sadrži kvercetin koji se inače nalazi i u crnom vinu i borovnicama. Ono što se malo zna o luku je da on ublažava simptome alergija, dok istovremeno pospešuje širenje bronhija.Zelena sa

lata: Neke od zdravstvenih koristi zelene salate uključuju snižavanje nivoa holesterola, zaštitu neurona, poboljšanje sna, kontrolu anksioznosti, smanjenje upale i pružanje zaliha antioksidanata. Salata sadrži pre svega vlažnost, energiju, proteine, masti, ugljene hidrate, dijetalna vlakna i šećere. Minerali i vitamini u ovoj biljci su veoma prisutni. Zelena salata poseduje antiupalna svojstva koja pomažu u kontrolisanju upale. Takođe štiti ćelije neurona i poboljšava pamćenje. Može biti korisna u snižavanju nivoa holesterola koji obično vodi do kardiovaskularnih bolesti i drugih opasnih stanja. Poznata je njena upotreba za poboljšavanje kvaliteta sna jer ova biljka u sebi sadrži i blage sedativne elemente.