B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Izvor zdravlja fermentisan iz jabuke!

autor: Gomex | 21.06.2018
Izvor zdravlja fermentisan iz jabuke!

Više od 10.000 godina sirće se upotrebljava u najrazličitije svrhe, a brojne civilizacije su ga, osim za jelo, koristile kao svojevrsni eliksir mladosti i zdravlja. Bez obzira da li je reč o vinskom, jabukovom, alkoholnom ili nekom drugom sirćetu, ono je u savremenom svetu našlo višestruku upotrebu, kao što su primene u prehrambenoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji. Salate, zimnice i svo pasterizovano povrće ne bi moglo da se upotrebljava ni da se konzervira bez primene sirćeta.

Jabukovo sirće ima od svih proizvoda stvorenih na bazi organskih kiselina najvredniije osobine u svom sastavu. Iz tog razloga, jabukovo sirće je poznata materija od pradavnina, ali koja je dugo vremena bila zaboravljena. Još su Rimljani koristili ovo sirće kao osvežavajuće piće, kao konzervans i kao začin u ishrani.

Samo jabukovo sirće sadrži spektar materija koje po svojim osobinama predstavljaju prepreku razmnožavanju patogenih bakterija. Čisto jabukovo sirće ima 18 makro i mikro elemenata, a u značajnoj meri ima i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor…

Takođe, sadrži osam esencijalnih aminokiselina: fenilalanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan i valin. Od vitamina koji život znače, sadrži: riboflavin, nikotinsku kiselinu i pantotensku kiselinu. Jabukovo sirće je izvanredan lek kome uvaženi stručnjaci pripisuju “čudotvornu” moć i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane.

Ustanovljena je i optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor dve kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu.

Sirće, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko, današnje domaćice upotrebljavaju na potezu od kuhinje do spavaće sobe. Možda niste znali, ali fleke od vina možete ukloniti s pamučnog odela ako u roku od 24 sata fleku natopite belim vinskim sirćetom, a potom ga isperete. Takođe, služi za čišćenje podova, prozora, zaprljanih zidova, dezinfikaciju kuhinjskih odvoda, kao i za uništavanje upornog baštenskog korova. Ledena kockica napravljena od sirćeta može da posluži kao efikasno sredstvo za uklanjanje nečistoća koje se stvaraju tokom kuvanja.

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće. Jabukovo sirće prodaje se najčešće nefiltrirano i nepasterizovano i kada se boca otvori ono vremenom oksidiše i postaje tamnosmeđe boje. U dnu boce će se vremenom pojaviti oblak taloga, i to je sasvim u redu. Ovaj talog sastoji se uglavnom od bakterija sirćetne kiseline, a nazivaju ga i “majkom sirćeta”. Jabukovo sirće koristi se u kuvanju ali je njegova namena prvenstveno u lečenju zaista velikog broja tegoba i bolesti.