B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

INTEGRALNO PROTIV DIJABETESA

autor: Gomex | 08.02.2018
INTEGRALNO PROTIV DIJABETESA

Dijabetičari imaju previše šećera u krvi jer njihove ćelije gotovo uopšte ne reaguju na hormon insulin, koji preko hrane snabdeva ćelije šećerom. Nivo šećera u krvi raste, što tokom godina može da izazove oštećenje krvnih sudova i poremećaje u cirkulaciji.Iako se dijabetes efikasno leči, bolje je da do ove bolesti uopšte ne dođe. Rezultati najnovijih istraživanja zaista ohrabruju: redovnim konzumiranjem hleba od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno se smanjuje opasnost od ove bolesti. Magnezijum takođe umanjuje rizik od dijabetesa.

Sve u svemu, studije potvrđuju da osnovne namirnice čuvaju naše zdravlje. Integralne žitarice su bogate vlaknastim materijama, a upravo one sprečavaju razvoj dijabetesa. Dobar izvor vlaknastih materija su i mahunarke i krompir. Ako svaki dan unesete najmanje 30 grama balastnih materija u organizam, smanjujete rizik za 30 odsto. Taj cilj ćete dostići već ako dnevno pojedete tri parčeta hleba od integralnih žitarica, pet supenih kašika zobenih pahuljica, jednu jabuku i dva krompira.

Vlaknaste materije višestruko štite od dijabetesa: poboljšavaju delovanje insulina, veća količina šećera iz krvi dospeva u ćelije, čime se reguliše nivo šećera u krvi, podstiču stvaranje žučne kiseline u jetri a za to im je neophodan holesterol, pa se tako snižava nivo holesterola u krvi. Integralni hleb je bogat i ugljenim hidratima, koje organizam pretvara u šećer namenjen ćelijama. Ovo je dugotrajan proces, pa tako integralni hleb snabdeva organizam šećerom tokom dužeg perioda, ravnomerno i time se reguliše nivo šećera u krvi.

Na kraju, pošto je potrebno mnogo vremena da se svare ugljeni hidrati, osećaj sitosti duže traje, jedemo manje masne hrane i slatkiša, a i to je jedan od načina da se spreči dijabetes. Treba, naime, imati u vidu da, pored previsokog nivoa šećera i holesterola u krvi, i višak masnih naslaga može može da izazove dijabetes.

U integralnom hlebu riznica magnezijuma!

Ako uz redovno unošenje vlaknastih materija uzimamo i magnezijum, dodatno smanjujemo opasnost od razvoja dijabetesa, potvrđuju brojne studije. Razlog: pored balastnih materija i ova mineralna supstanca je veoma važna za optimalno delovanje insulina. Integralni hleb, mahunarke, koštunjavi plodovi, semenke bundeve i riba bogati su magnezijumom, a postoje i kvalitetni preparati magnezijuma, koji predstavljaju odličan dodatak ishrani.