B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Integralno kao temelj zdrave ishrane!

autor: Gomex | 24.05.2018
Integralno kao temelj zdrave ishrane!

Određene navike u životu, ishrana kao jedna od najznačajnijih, mogu da stvore snažne predispozicije ka različitim bolestima, a takođe imaju moć da ih spreče, smanje ili otklone. Uravnotežena i izbalansirana ishrana zadovoljava energetske potrebe i obezbeđuje dovoljno hranljivih materija za organizam. Žitarice i njima slične namirnice kao temelj zdrave ishrane treba da učestvuju sa 35-45 odsto u ukupnom dnevnom energetskom unosu.

Integralne žitarice su one čije zrno nije obrađeno, tačnije predstavljaju žitarice celog odnosno punog zrna. Ljudi su od davnina jeli integralne namirnice, ali od pre oko dva veka izumom mlina pronađen je način za obradu žitarica radi pravljenja finog peciva tj. običnog belog brašna. Obradom se odvaja zrno od opne čime se u potpunosti gubi na hranljivosti celog zrna žitarice jer se vlakna, minerali i vitamini upravo nalaze u delu koji se procesom obrade izdvaja, tako da na kraju ostane samo skrob. Cela zrna žitarica obiluju za život važnim mineralima, vitaminima, vlaknima i korisnim mastima, dok belo brašno sadrži samo skrob i ne može se pohvaliti nikakvim lekovitim materijama. Nutricionisti savetuju tri porcije integralnih namirnica dnevno, što će umanjiti rizik od nastanka nekoliko veoma ozbiljnih i rasprostranjenih bolesti a može pomoći i kod održavanja optimalne telesne težine.

Svakako najpoznatiji integralni proizvod je velnes (wellness) keks. Wellness je nastao kombinacijom reči wellbeing – dobro se osećati i fitness – biti fit, biti u dobroj kondiciji. Wellness keks je bogat vitaminima A, D i E koji pozitivno utiču na zdravlje i imuni sistem. Zbog svih hranljivih svojstava preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, može biti zamena za obrok, lagana užina ili dopuna organizmu pre ili posle intenzivnih fizičkih aktivnosti. Pored toga, ne sadrži konzervanse niti veštačke boje i pogodan je za ishranu vegetarijanaca.

Pravilna ishrana pokazuje rezultate

Zdravlje ulazi na usta i veoma često čujemo na svakom koraku da treba voditi zdrav život i da se zdravo hranimo. Kada se odlučite za pravilnu ishranu, veoma brzo ćete primetiti dosta pozitivnih promena u vašem životu. Pre svega, videćete da imate više energije, da je vaš imuniloški sistem dosta jači. To sve dovodi do toga da ste manje umorni i iscrpljeni, kao i da preventivno i blagotvorno delujete na vaše zdravlje.