B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Integralno ili od celog zrna...

autor: Gomex | 12.04.2018
Integralno ili od celog zrna...

Integralno pšenično brašno se dobija tehnološkim postupkom mlevenja celog zrna pšenice. Neki jezici, kao što su engleski ili nemački, bolje čuvaju vezu sa načinom dobijanja integralnog pšeničnog brašna. Oni kažu the whole wheat flour, odnosno Weizenvollkornmehl. I srpska reč čuva vezu, ali ne tako očigledno i jednostavno. Mi kažemo integralno brašno, što znači potpuno, celo, nepodeljeno, svo, sveobuhvatno brašno.

Jedna od osnovnih hranljivih razlika između integralnog i belog brašna je sadržaj vlakana. Vlakna imaju niz zdravstvenih prednosti – sprečavaju zatvor, smanjuju nivo holesterola u krvi i mogu vam pomoći da izgubite na težini.

Proces prerade povezan sa pravljenjem belog brašna odvaja deo zrna bogat vlaknima od ostatka zrna, tako da belo brašno obično sadrži manje vlakana od integralnog brašna. Na primer, 1/2 šolje belog brašna sadrži 1,3 grama vlakana, dok jednaka porcija integralnog brašna sadrži 6,4 grama. Integralno brašno pruža hranljivu prednost nad belim brašnom zbog sadržaja vitamina.

Integralno brašno sadrži nekoliko vitamina, uključujući i folnu kiselinu, riboflavin i vitamine B-1, B-3 i B-5. Neke vrste belog brašna sadrže niži nivo ovih vitamina, jer obrada uključena u dobijanje belog brašna uništava sadržaj vitamina – na primer, 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna sadrži 3 miligrama niacina, dok ekvivalentni deo od belog brašna sadrži samo 0,8 miligrama. Da bi se izborili sa ovim, neki proizvođači hrane obogate svoje belo brašno sa vitaminima da zameni hranjive materije izgubljene tokom obrade.

Redovnim konzumiranjem celog zrna žitarice smanjuje se rizik od nastanka mnogih veoma ozbiljnih i rasprostranjenih bolesti, kao što su povišen krvni pritisak, povećanje vrednosti holesterola u krvi, šećerna bolest -dijabetes, rak  želuca, debelog creva i prostate. Takođe, integralne žitarice pomažu u održavanju idealne telesne težine, jer sadrže biljna vlakna koja našem telu daju osećaj sitosti , a zahvaljujući svojim složenim ugljenim hidratima koje sadrže vlakna, pomažu organizmu brže sagorevanje kalorija.

Ko je zapravo bio taj Graham?

Drugi naziv za integralno brašno je i „graham” brašno.  Naziv je dobilo po Silvesteru Grejamu (Sylvester Graham), jednom od začetnika pokreta za zdravu ishranu u Americi.
Ovaj pokret zalagao se za izbacivanje iz upotrebe belog brašna i industrijski prerađene hrane. Silvester Grejam savetovao je prelazak na prirodnu hranu i brašno od celog zrna pšenice, koje nije prošlo kroz izbeljivanje, odnosno proces hemijske obrade.