B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

HRONO ISHRANA POČINJE OD HLEBA

autor: Gomex | 07.09.2017
HRONO ISHRANA POČINJE OD HLEBA

Ako pogledamo kroz vreme, dijeta je ubedljivo najpopularnija tema druge polovine prošlog i početka ovog veka. U poslednje vreme sve više puta odasvud čujemo samo Hrono! Šta je to zapravo Hrono dijeta?

Hrono ishrana je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit, kao i dijeta koja je prepoznata kao veoma uspešna za mršavljenje. Za razliku od strogih restriktivnih metoda, hrono dijeta ne zahteva gotovo nikakva odricanja od hrane i celih grupa namirnica. Sve što vam treba je pravilna kombinacija namirnica u zadatim vremenskim intervalima.

Da treba voditi računa koje namirnice konzumiramo u kom periodu dana slaže se većina nutricioniosta, pa tako hrono dijeta ima tačno propisan dnevni raspored uzimanja hrane.

Prvi dnevni obrok obavite najkasnije do 9h, a može se jesti apsolutno sve. Poželjno je jesti dosta ugljenih hidrata i namirnice životinjskog porekla. Neka vam doručak bude obilan i bogat.

Izbegavajte voće u jutarnjim satima, do ručka se ne jede ništa, a njega je najbolje praktikovati od 13 do 15 časova. Tokom ručka konzumirajte namirnice bogate proteinima životinjskog i biljnog porekla. Od mesa je preporuka: juneće šnicle, ćuretina, riba uz mahunarke ili salate.

U hrono jelovnik ubrajamo i popodnevnu užinu koju je najbolje praktikovati od 17 do 19 časova. Za užinu se jedu biljne masti: orasi, puter od kikirikija, masline, med, tamna čokolada do 30 grama ili neko sezonsko voće.

Najlakši obrok u danu, večeru, obavite 2 sata pre spavanja i tada jedite salate sa posnim mesom. Najbolja je salata sa tunjevinom ili nešto slično. Ako ne osećate glad taj obrok možete i preskočiti ukoliko vam nije potreban.

U skladu sa biološkim satom!

Program hrono ishrane je osmislio 1986. godine francuski lekar Alan Delabos koji je, prateći biološki sat tela, ustanovio da ključno pitanje nije šta jedemo, već kada. U ovoj dijeti na koju se može primeniti poslovica “doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, večerajte kao siromah”, nema brojanja kalorija. Dok zadovoljne žene širom sveta tvrde da su na ovaj način izgubile ne samo kilograme, već i celulit, hrononutricionisti ističu da ovaj režim ishrane nije dijeta, već stil života. Prednosti su, tvrde, mnogobrojne - od gubitka kilograma do rešavanja zdravstvenih problema kao što su povišen pritisak, holesterol, šećer u krvi.