B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

FILTER ZA VODU KOJA ŽIVOT ZNAČI!

autor: Gomex | 23.06.2017
FILTER ZA VODU KOJA ŽIVOT ZNAČI!

Voda predstavlja izvor energije i minerala, odnosno izvor života. Ona nije značajna samo za opstanak čoveka, već i za sav živi svet na planeti. S obzirom na značaj koji ima, izvori vode moraju da se održavaju i čuvaju.

Ipak, danas se susrećemo ne samo sa problemom nestašice vode (stručnjaci iz ovog područja predviđaju još veću nestašicu u budućnosti ), već i sa lošim kvalitetom, što je posledica uništavanja životne sredine i industrijskih zagađenja koja su dovela do pojave raznih bakterija, virusa i drugih nečistoća u njoj.

Zagađenja vode su najdugotrajniji i najkompleksniji proces u toku industrijalizacije sveta. Ovaj vid zagađenja sprovodimo na više frontova, ispuštajući nekontrolisano industrijske otpadne vode u prirodu, kao što i u samim domaćinstvima koristimo razne hemikalije koje kroz kanalizaciju vrlo brzo stižu u podzemne vode i vodotokove.

Duža izloženost čoveka vodi lošeg kvaliteta može izazvati ozbiljne bolesti, u nekim slučajevima može dovesti do pojave raka, ozbiljnih oštećenja jetre i bubrega. Iz ovog razloga je bitno razvijati svest o značaju vode i tražiti načine da se ovaj problem reši.

Neki ovaj problem rešavaju upotrebom flaširane vode, ali treba napomenuti da i njen kvalitet zavisi od izvora vode, tehnologije punjenja, dezinfekcije plastičnih boca i njihove distribucije.

Sve više stručnjaka savetuje korišćenje vode iz slavine, koja prolazi kroz određene faze filtracije. Drevni Egipćani su koristili jednostavne tkanine za filtraciju vode, da bi je pročistili od raznih, najviše fizičkih nečistoća.

U današnje vreme postoje razni filteri za vodu koji iz vode uklanjaju i fizičke i hemijske nečistoće. Princip na kome rade filteri i aparati za vodu (reverzibilna osmoza) može mnogo bolje od drugih metoda pročistiti i ukloniti štetne supstance iz vode, kojih je danas preko hiljadu. Filteri za vodu ne sadrže materije koje su štetne po zdravlje i pritom obezbeđuju visok stepen pročišćavanja vode. Ovako pročišćena voda se nalazi u boljem stanju od vode iz slavine, a njena primena može se naći ne samo u domaćinstvu već i u industriji.

Filteri za vodu predstavljaju veliku uštedu ukoliko se redovno održavaju, a rok trajanja im je veoma dug. Da bi bili isplativi i efikasni, tj. da bi kvalitet vode bio konstantan, veoma je bitno ove filtere redovno održavati, jer tokom vremena korišćenja gube svoju moć. Najbitnije je da se njihovim korišćenjem fizičke i hemijske karakteristike vode neće promeniti, odnosno filteri za vodu će ukloniti sve viruse, bakterije i brojne druge nečistoće, a da pritom minerali iz vode ostanu u njoj.