B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ELIKSIR IZ DUBINE MORA!

autor: Gomex | 10.08.2017
ELIKSIR IZ DUBINE MORA!

Koliko je riba zdrava, verujemo da vam je svima dobro poznato. Riba obiluje proteinima i zdravim masnim kiselinama i kao takva predstavlja suvi izvor zdravlja. A na samom vrhu neprikosnoveno se nalazi skuša...

Skuša sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina, čak dva puta više od lososa i zbog toga je sjajna za regulisanje krvnog pritiska. Bogata je i selenom, koji zajedno s proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem. Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma.

Ono što je posebno izdvaja kao namirnicu za savršeno izbalansiran obrok je da u 100 grama sadrži samo 205 kalorija. Od toga je 18% masti i 14% proteina. Sadrži više i od 10 posto preporučene dnevne količine kalcijuma, pa je tako dobar izvor vitamina D koji pomaže apsorpciji kalcijuma. Takođe je bogata antioksidansima, vitaminima A i B grupe. Skuša je odličan izvor niacina, dobar izvor tiamina, B12 iriboflavina, pantotenske kiseline i kolina. Kalcijum i vitamin D, koji se nalaze u skuši, veoma su važni za jake kosti. Beta karoteni i vitamin E pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija, što može da uzrokuje pojavu raka. B-kompleks je nužan i za normalno funkcionisanje nervnog sistema, a njegov nedostatak može rezultirati depresijom, umorom i uopšte slabljenjem imunološkog sistema.

Skuša pripada grupi plavih riba. U proseku je dugačka i do 20 cm, a najkrupnije skuše mogu biti teške i preko 3 kg. Najčešće je rasprostranjena po severnim morima, ima je i u Jadranskom moru, gde je jedno vreme bila pred istrebljenjem, a može se naći i u jednom delu Tihog okeana. Hrani se sitnim ribama.

200g skuše kao lek za sve bolesti!

Često se mogu čuti neosnovane tvrdnje o štetnosti ribe zbog nakupljanja žive, pa se stiče utisak da je riba više štetna nego korisna. Međutim, rezultati istraživanja Harvard School of Public Health, objavljeni u naučnom časopisu The Journal of the American Medical Association iz 2016. idu u prilog tome koliko je u stvari zdravo konzumirati ribu. Otkriveno je da se u ribi i morskim plodovima nalazi svega 9% od ukupne količine polihlorovanih bifenila (PCB) i dioksina prisutnih u hrani, a oko 90% u ostaloj hrani kao što su meso, povrće, mleko. Studijom je pokazano da se konzumiranjem 200g skuše nedeljno za 17 odsto umanjuje rizik od smrti uzrokovane bilo kojom bolestii a čak 36 odsto rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima.