B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Egzotika i energija

autor: Gomex | 05.07.2018
Egzotika i energija

Kokosovo ulje sve je češće zastupljeno u ishrani sportista i onih osoba koje imaju problema sa viškom kilograma. Osnovni razlog za to jeste činjenica da je kokosovo ulje manje kalorično od ostalih ulja, brzo se pretvara u energiju i ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima.

Kokosovo ulje takođe povećava nivo izdržljivosti organizma i na taj način poboljšava performanse sportista a ujedno je visoko rangirano na spisku najzdravijih ulja na svetu. 

Kokosovo ulje doprinosi rešavanju mnogih zdravstvenih problema i preporučuje se kao pomoćno prirodno sredstvo za sprečavanje nastanka i lečenje sledećih oboljenja: gojaznost, dijabetes, srčane bolesti, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak, zatim za podizanje imuniteta, održavanje normalnog nivoa holesterola, regulisanje varenja, regulisanje metabolizma, pomaže zdravom funkcionisanju štitne žlezde...

Pored toga kokosovo ulje ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo pa je vrlo efikasno sredstvo protiv raznih infekcija. Kokosovo ulje ubija viruse koji izazivaju ospice, grip, herpes, hepatitis, SARS, ali i bakterije koje izazivaju razne infekcije grla, infekcije mokraćnih kanala, upalu pluća, gonoreju itd.

Prisustvo triglicerida srednjeg lanca i masnih kiselina u kokosovom ulju veoma je korisno u prevenciji bolesti jetre jer se materije lako pretvaraju u energiju, čime se smanjuje opterećenje jetre i sprečava nakupljanje masnoća.

Smatra se da kokosovo ulje ima uticaj na smanjenje osetljivosti virusa HIV-a i raka. Kokosovo ulje pomaže u lečenju različitih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, dermatitis, ekcemi i druge kožne infekcije.

Kokosovo ulje je vrlo umirujuće i stoga pomaže u uklanjanju stresa. Nežna masaža glave kokosovim uljem pomaže u uklanjanju mentalnog umora.

Na kraju, kokosovo ulje u kozmetičke svrhe jedan je od najboljih prirodnih sredstava za negu kose. Ono kosi daje sjaj i podstiče zdrav rast kose. Ukoliko se redovno utrljava u koren kose otklanja perut a esencijalni proteini u kokosovom ulju hrane i regenerišu oštećenu kosu. Kokosovo ulje predstavlja sigurno rešenje problema sa suvom i perutavom kožom, hidrira i sprečava prerano starenje kože. Iz tih razloga kokosovo ulje je omiljeni sastojak za izradu savremenih kozmetičkih preparata za negu kose i tela kao što su sapuni, šamponi, losioni, kreme i sl.

Da bi se dobile optimalne prednosti kokosovog ulja, ne treba preterivati sa konzumiranjem. Osim 1-2 kašike ujutru, do kraja dana moguće je uzeti još svega nekoliko kašika ovog ulja i to zavisno od sopstvene telesne težine: za težinu između 40 i 59 kilograma dozvoljene su najviše 3 kašike dnevno, za težinu između 60 i 80 kilograma dozvoljeno je 4,5 kašika dnevno a za težinu veću od 80 kilograma maksimalna potrošnja je 6 kašika na dan.