B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

DVA PUTA NEDELJNO, OSLIĆ - U TANJIRIĆ!

autor: Gomex | 28.09.2016
DVA PUTA NEDELJNO, OSLIĆ - U TANJIRIĆ!

Nutricionisti preporučuju da ribu, koja važi za veoma zdravu namirnicu, jedemo najmanje dva puta nedeljno. Svojim sastavom ona zadovoljava potrebe svih uzrasta.

Riblje meso je manje kalorično, izuzetno je bogato belančevinama, sadrži veoma malo ugljenih hidrata i masti, a lakše se i vari zbog manjeg sadržaja kolagena. Riba sadrži i poseban enzim, trietilamin, koji joj daje karakterističan miris, i podstiče lučenje želudačnih sokova. Ova namirnica je vredan izvor vitamina A, D i E. Obiluje i vitaminima B grupe, a sadrži još i fosfor, selen, kalcijum, gvožđe i natrijum.

Riblje meso je bogato i omega-3 kiselinama. To su nezasićene masne kiseline koje ljudsko telo ne može da proizvede, odnosno, dobija ih samo iz hrane. Zdravstvena vrednost ovih kiselina je izuzetna, dokazano je da unošenje omega-3 kiselina preventivno deluje na pojavu mnogih bolesti.

Oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i peskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno meko, nemasno i ukusno belo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.

Oslić je i sa nutricionističkog stajališta posebno cenjen kao izvor lakoprobavljivih proteina. Konzumiranje oslića doprinosi prehrambenom unosu vitamina B1, B2 i kalcijuma, kalijuma i fosfora. S obzirom da je meso oslića mekano, ono je i bez suviše masnoća pa je samim tim i vrlo lako probavljivo.

Oslić sa karfiolom

Sastojci:

500g oslića, pola glavice karfiola, pola veze peršuna, nekoliko maslina, beli luk, so, biber, 1dl belog vina, malo maslinovog ulja, polovina limuna.

Karfiol iscepkate na manje delove, pomešate sa uljem, peršunom i začinima i poređate u posudu za pečenje. Preko pobacate masline i stavite filete ribe. Ribu takođe začinite i preko nje stavite kolutove limuna. Pre pečenja u posudu ulijete belo vino. Ribu prvo pecite poklopljenu, oko pola sata, na 200 stepeni. Posle toga malo spustite temperaturu, otklopite i pecite još dvadesetak minuta. Prijatno!