B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

DA LI VAŠE DETE RADO JEDE VOĆE?

autor: Gomex | 25.01.2017
DA LI VAŠE DETE RADO JEDE VOĆE?

Mnogi roditelji često se suočavaju sa dilemom koja se tiče ishrane njihovog deteta. Iako svi znamo koliko je povrće zdravo, deci je to veoma teško objasniti, pa neretko roditelji pribegavaju i „skrivanju” zdravih namirnica u „nezdravoj hrani” kako bi na bilo koji način uticali na svoje dete da unosi i kvalitetne hranjive sastojke u svoju ishranu. Ipak postoje i neki jednostavniji načini da vaše dete jede zdravu hranu, a da pri tome toga nije ni svesno.

Pokušajte da povrće poput paradajza, tikvica, paprike... dobro ispasirate i napravite od toga umak, koji ćete potom servirati sa nekom testeninom. Napravite domaću supu sa povrćem koje ćete prethodno izmiksati u blenderu. Ono što ne mogu prepoznati a ukusno je, deca će pojesti bez problema. Ukoliko imate malo vremena, pokušajte da na primamljive i maštovite načine od voća i povrća napravite zanimljive geometrijske oblike, a ukoliko baš imate vremena možete zajedno sa njima napraviti prava mala remek dela u kojima će oni uživati dok ih prave a potom ih inspirišite i da ih probaju.

Ponudite svojoj deci ukusan voćni šejk od miksanog smrznutog ili svežeg voća. Možete pomešati nekoliko vrsta voća, mleko ili jogurt, sa malo meda i sve lepo servirajte. Ovakav napitak bogat je kalorijama (i prirodnim šećerom) pa će zasititi dete na neko vreme, ali je veoma važno da ga ne nudite pre glavnog obroka nego u obliku užine.

Na stolu uvek držite činiju opranog voća umesto čokolada, bombona i grickalica. Veoma je važno da uvek servirate manju količinu voća i povrća, jer veća količina može obeshrabriti dete.

Takođe je važno da i vi sami poštujete zdrave navike i u ishrani imate dovoljno voća i povrća kako bi predstavljali pravi primer svom detetu. Kada je vaše dete gladno a voće ili povrće je nadohvat ruke, onda je veća verovatnoća da dete hoće i da ga proba. Iseckana lepo aranžirana šargarepa, jabuka, banana u činiji na stolu – može delovati veoma primamljivo. Ako dete zatraži voće ili povrće pre večere ili kao užinu, slobodno mu dajte.

JABUKA
Jabuka je jedno od retkog voća koje u poznim zimskim mesecima možete naći u svežem stanju, a da je poreklom sa naših voćnjaka. Tome je naravno doprineo razvoj klasiranja i skladištenja u  specijalnim uslovima i takvo voće vam je dostupno u velikim domaćim maloprodajnim sistemima.  Naravno da je kora ovog voća tretirana raznim preparatima protiv buđi i ostalih neželjenih mikroorganizama, stoga ne zaboravite da ga pre upotrebe dobro operete, a najbolje i oljuštite pre upotrebe.