B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Da li postoji slatko i zdravo?

autor: Gomex | 06.06.2019
Da li postoji slatko i zdravo?

Kada je u pitanju izbor zdrave hrane i polemika o tome koja je uopšte zdravija varijanta neke namirnice i proizvoda, mišljenja stručnjaka su podeljena. Međutim, ono što se sa sigurnošću može tvrditi, bar kada je izbor zdravije varijante šećera u pitanju, je da uvek prednost treba prednost dati smeđem šećeru, umesto belom.

Možda ćete pomisliti da je smeđi šećer isto što i beli, samo veštački obojen, što je neretko i loš potez proizvođača. Ali, ukoliko izostavimo marketinške manipulacije i zablude u koje se potrošači stavljaju, na tržištu zaista možemo naći prirodan i zdrav smeđi šećer od šećerne trske. Dakle, osnovna razlika među njima je da se beli šećer proizvodi od šećerne repe, dok se smeđi proizvodi od šećerne trske. Beli šećer je rafinisan i predstavlja gotov proizvod, hemijski jako tretiran, dok je smeđi šećer u stvari poluproizvod, jer nije rafinisan, pa je stoga dosta zdraviji. Dok se beli šećer sastoji isključivo od saharoze, smeđi šećer sadrži i vitamin B, zatim određene minerale kao što su kalijum, natrijum, kalcijum, hrom, gvožđe i bakar, a takođe sadrži i značajne proteine. Šećer od šećerne trske je uvek žućkasto-kremkaste boje, krupnijih kristala, lepšeg ukusa i arome. Jači argument u korist smeđeg šećera je da sadrži melasu. Melasa dobijena iz šećerne trske je gusti, slatki tamnosmeđi sirup koji sadrži oko 50 procenta šećera, a pored toga i esencijalne aminokiseline, hranljive materije i veliki broj minerala. Kod proizvodnje belog šećera, prisustvo melase se odstranjuje, pa se samim tim beli šećer osiromašuje zdravim materijama. Posledica toga je da u belom šećeru ostaju samo ugljeni hidrati i prazne kalorije.

Ukoliko ste se do sada dvoumili, pravo vreme je da okrenete novu stranicu u vašim životnim navikama i smeđem šećeru, dobijenom iz šećerne trske, ukažete poverenje. Pored toga što ćete odmah pimetiti razliku u ukusu, koji je znatno bolji, smeđi šećer će dosta toga uraditi i za dobrobit vašeg zdravlja.

Prema mišljenju stručnjaka, izbacivanje belog šećera iz ishrane znači korak ka zdravijem životu. Hrom koji je sadržan u smeđem šećeru podstiče održavanje optimalnog nivoa holesterola u krvi, a ostali minerali regiulišu i nivo insulina u krvi, pa tako nema bojazni od nastanka dijebetesa, kao u slučaju preterane konzumacije belog šećera. Dokazano je antikarijesno dejstvo smeđeg šećera a ostale prednosti su kvalitetnija koža, bolje raspoloženje i umanjeni simptomi PMS-a. Smeđi šećer ima malo manje kalorija od belog, pa se preporučuje kod redukovane ishrane i držanja dijeta, a beli se u tom slučaju striktno zabranjuje.