B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Čudesna moć ovčijeg kiselog mleka

autor: Gomex | 07.06.2018
Čudesna moć ovčijeg kiselog mleka

Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu.

Najveću popularnost kiselo mleko steklo je u 16. veku, kad je Sulejman Veličanstveni poslao jednog poznatog turskog lekara da izleči tadašnjeg kralja Francuske od stomačnih tegoba. U pitanju je bio Fransoa I Valoa koji se smatra prvim francuskim kraljem renesanse i koji je patio od bolesti želuca. Pošto se ovo mleko brzo kvarilo i nije moglo da stoji dugo, lekar je sa sobom poveo i 40 ovaca kako bi mogao da pravi čudotvorni lek za kralja.

Do sredine 20. veka u Francuskoj, kao i u većini zapadnoevropskih zemalja kiselo mleko se moglo kupiti samo u apotekama u malim dozama, kao lek za želudačne tegobe.

Bugarski naučnik Stamen Grigorov 1905. godine prvi je opisao mlečno-kiseli mikroorganizam koji je zadužen za fermentaciju potrebnu za dobijanje kiselog mleka. Ova bakterija danas je poznata kao Lactobacillus bulgaricus, a prvi put je izolovana iz domaćeg bugarskog ovčijeg mleka.

Čuveni ruski nobelovac Ilja Mečnikov bio je oduševljen otkrićem ove bakterije. U svojim naučnim istraživanjima došao je do zaključka da upravo ona uništava štetne mikroorganizme koji nastaju usled procesa truljenja u crevima tokom varenja hrane. Ova korisna bakterija čisti i jača čitav organizam. Rusi su poznati kao ljubitelji fermentisanih mlečnih proizvoda kao što su jogurt, kefir i kiselo mleko jer potvrdu za njihovu delotvornost nalaze u dugovečnosti i dobrom zdravlju svojih predaka s Kavkaza, kojima su to osnovne namirnice.

Od Balkana do francuske kuhinje...

Zanimljiva je činjenica da su upravo preduzimljivi emigrant sa Balkana i iz Ukrajine naučili Francuze da koriste kiselo mleko kao deo ishrane. Jedan od njih je Petar Forgačev koji živi u Parizu. Njegova supruga, Elena Forgačeva priseća se da se ovaj proizvod prvobitno nije dopao tamošnjim ljudima kojima se činilo da je to pokvareno slatko mleko i pitali se zašto da troše novac na njega.

Međutim, kiselo mleko se postepeno nametnulo na tržištu kao proizvod jedinstvenog ukusa i velike nutritivne vrednosti koji blagotvorno deluje na probavni sistem. Tokom 50-ih godina, odlukom francuske države, ovo mleko je postalo obavezan deo jelovnika u dečijim vrtićima i školskim kuhinjama.