U poslednjih par godina mleko se naziva i „prirodnim velnes pićem“ jer je bogato kalcijumom, vitaminom D, fosforom i mnogim drugim nutrijentima koji pozitivno utiču na zdravlje kostiju i zuba kao i zdravu funkciju mišića i krvnih sudova. I što je najbolje, za razliku od vitaminskih pića, energetskih napitaka, mleko je potpuno prirodan proizvod i znamo odakle dolazi.
Za održavanje ljudskog organizma u zdravom stanju potrebne su mnogobrojne supstance koje putem hrane moraju da budu unesene u organizam, a praktično sve se mogu pronaći u mleku. Mleko sadrži nekoliko stotina supstanci od kojih neke imaju izuzetan značaj za ljudsku ishranu, dok su druge nezamenljive. Zahvaljujući blagotvornim dejstvima, mleko ima veliki nutritivni značaj kod odraslih i dece, a visok sadržaj kalcijuma čini ga nezaobilaznim u svakodnevnoj ishrani.
Prema hemijskom sastavu u osnovne komponente mleka se svrstavaju proteini, ugljeni hidrati, masti, mineralne materije uključujuči mikroelemente i vitamine. Proteini mleka sadrže sve esencijalne amino kiseline potrebne za građu tkiva, fermenata i hormona u ljudskom organizmu, koje ono nije u stanju sam da sintetiše. Mnogobrojna naučna istraživanja pokazuju da isključivo kravlji proizvodi imaju brojne dobrobiti po zdravlje čoveka i zato kravlje mleko predstavlja jednu od neophodnih namirnica za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Engleski naučnici takođe su dokazali da mleko konzumirano pre spavanja, obezbeđuje dublji, mirniji i duži san koji je takođe važan faktor za zdravlje ljudi.
Deci je dovoljno tri šolje od 2,5 dl mleka dnevno, dok bi odrasli trebalo da piju dve šolje obranog mleka, što predstavlja dozu koja u značajnoj meri obezbeđuje dnevnu potrebu organizma za proteinima i mineralom kalcijumom. Deci se posebno preporučuje da mleko i mlečni proizvodi budu obogaćeni vitaminima A i D. Osobe koje redovno piju mleko imaju zdravu koštanu srž i jači imunitet, a razlog tome je taj što je mleko bogat izvor proteina za izgradnju tkiva i ugljenih hidrata neophodnih za stvaranje energije kao i važnih vitamina.
Ako zbog određenih zdravstvenih problema ili dijete izbegavate masti to ne znači da treba da se odreknete mleka u potpunosti, jednostovno koristite ono sa manjim procentom masnoće jer takva mleka obezbeđuju potrebne nutrijente sa smanjenim brojem kalorija. Mleko prirodno sadrži male količine natrijuma, a sadrži kalijum koji je od velikog značaja za zdrav krvni pritisak.