B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Čaša mleka-nazdravlje!

autor: Gomex | 21.02.2019
Čaša mleka-nazdravlje!

U poslednjih par godina mleko se naziva i „prirodnim velnes pićem“ jer je bogato kalcijumom, vitaminom D, fosforom i mnogim drugim nutrijentima koji pozitivno utiču na zdravlje kostiju i zuba kao i zdravu funkciju mišića i krvnih sudova. I što je najbolje, za razliku od vitaminskih pića, energetskih napitaka, mleko je potpuno prirodan proizvod i znamo odakle dolazi.

Zbog čega teba piti mleko?

Za održavanje ljudskog organizma u zdravom stanju potrebne su mnogobrojne supstance koje putem hrane moraju da budu unesene u organizam, a praktično sve se mogu pronaći u mleku. Mleko sadrži nekoliko stotina supstanci od kojih neke imaju izuzetan značaj za ljudsku ishranu, dok su druge nezamenljive. Zahvaljujući blagotvornim dejstvima, mleko ima veliki nutritivni značaj kod odraslih i dece, a visok sadržaj kalcijuma čini ga nezaobilaznim u svakodnevnoj ishrani.

Prema hemijskom sastavu u osnovne komponente mleka se svrstavaju proteini, ugljeni hidrati, masti, mineralne materije uključujuči mikroelemente i vitamine. Proteini mleka sadrže sve esencijalne amino kiseline potrebne za građu tkiva, fermenata i hormona u ljudskom organizmu, koje ono nije u stanju sam da sintetiše. Mnogobrojna naučna istraživanja pokazuju da isključivo kravlji proizvodi imaju brojne dobrobiti po zdravlje čoveka i zato kravlje mleko predstavlja jednu od neophodnih namirnica za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Engleski naučnici takođe su dokazali da mleko konzumirano pre spavanja, obezbeđuje dublji, mirniji i duži san koji je takođe važan faktor za zdravlje ljudi.

Mleko u ishrani dece

Deci je dovoljno tri šolje od 2,5 dl mleka dnevno, dok bi odrasli trebalo da piju dve šolje obranog mleka, što predstavlja dozu koja u značajnoj meri obezbeđuje dnevnu potrebu organizma za proteinima i mineralom kalcijumom. Deci se posebno preporučuje da mleko i mlečni proizvodi budu obogaćeni vitaminima A i D. Osobe koje redovno piju mleko imaju zdravu koštanu srž i jači imunitet, a razlog tome je taj što je mleko bogat izvor proteina za izgradnju tkiva i ugljenih hidrata neophodnih za stvaranje energije kao i važnih vitamina.

Ako zbog određenih zdravstvenih problema ili dijete izbegavate masti to ne znači da treba da se odreknete mleka u potpunosti, jednostovno koristite ono sa manjim procentom masnoće jer takva mleka obezbeđuju potrebne nutrijente sa smanjenim brojem kalorija. Mleko prirodno sadrži male količine natrijuma, a sadrži kalijum koji je od velikog značaja za zdrav krvni pritisak.