B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

BOBICE PUNE ZDRAVLJA

autor: Gomex | 01.11.2017
BOBICE PUNE ZDRAVLJA

Lekovita svojstva aronije vekovima su bila poznata Indijancima. Aronija je listopadni grm poreklom iz Severne Amerike. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa pune su hranjivih vitamina i antioksidanasa, poput vitamina C.

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti

Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana. Aronija održava normalan krvni pritisak.

Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od „opasne zone“.

Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.

Istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo je da se aronija uspešno koristi u borbi protiv raka debelog creva. Istraživači sa Univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspešnije boriti protiv ove opake bolesti. Prema istraživanju, pigmenti dobijeni iz crne šargarepe i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti.

Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje masnoće oko stomaka, što je problem s kojim se mnogi ljudi suočavaju. Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Aronija na prazan stomak

Dnevno je preporučeno popiti do pola litra soka od aronije. Pritom, kod dece, ta količina treba da je znatno manja. Deci je dovoljno do 200 mililitara soka od aronije dnevno. Preporučljivo je da se ovaj sok u najvećoj meri i najčešće pije ujutru i to bar pola sata pre doručka. Na taj način, organizam će najbolje iskoristiti sastojke kojima bude snabdeven prilikom konzumiranja ovog soka.  Većina doktora ne preporučuje aroniju trudnicama, jer smatraju da nije dovoljno ispitana pa imajte to u vidu.