B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

BLAGO ZA ZDRAVLJE SA MIRISOM DALEKIH MORA

autor: Gomex | 09.03.2017
BLAGO ZA ZDRAVLJE SA MIRISOM DALEKIH MORA

Kokosova palma (Cocos nucifera) je biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana. Neobičan plod kokosove palme se od davnina koristio u ljudskoj ishrani, kao brašno, mleko i ulje kokosovog oraha.

Hladno ceđeno, ekstra devičansko kokosovo ulje vekovima se koristi u Indiji, a od skora se sve češće pominje i kod nas kao neizostavan proizvod u nezi celokupnog tela. Nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, pristupačno je i potpuno prirodno.

Prednosti kokosovog ulja dolaze od masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. Ima manje kalorija od svih ostalih jestivih ulja, pa se preporučuje i osobama koje su na dijeti. Neka istraživanja su pokazala da ima antikancerogeno dejstvo. Kokosovo ulje reguliše visok krvni pritisak, jača imunitet i ubrzava metabolizam. Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo.

Za one koji do sada nisu koristili ovu vrstu ulja, napominjemo da ne treba da se iznenadite kada u teglici vidite čvrstu belu smesu. To je prirodno stanje hladno ceđeno-ekstra devičanskog kokosovog ulja preko zime odnosno pri nižim temperaturama. Masne kiseline u kokosovom ulju su efikasne u lečenju štitne žlezde, zbog čega vaše telo postaje energičnije. Imaćete više energije, pa ćete biti aktivniji tokom dana i sagorevaćete više kalorija, što će dovesti do gubitka kilograma.

Velika korist kokosovog ulja je ta što ćete primetiti da vam modrice brže nestaju. To je zato što tkivo ispod vaše modrice zarasta brže. Možete ga namazati na vašu modricu ili ga uzimati kao suplement, tako da imate korist i od spoljašnje i od unutrašnje upotrebe. Ovo možda nije dovoljan razlog da počnete da koristite ovo ulje, ali ako se setite kakvo dejstvo ima sledeći put kada budete imali modricu bićete pripremljeni potpuno.

Pažnja pada KOKOS!

Kokosovo ulje podstiče rast kose, hrani i regeneriše kosu. Ovo ulje možete naneti i na teme bez bojazni da ćete ga teško isprati. Kokosovo ulje je poznato po tome što jedino dubinski prodire u unutrašnjost dlake. Možete da ga koristite samostalno ili da napravite masku sami. Ako se odlučite da pravite masku, evo ga predlog: potrebno vam je malo kokosovog ulja i jedno jaje. To umutite i smesu nanesete na celu dužinu kose i na teme. Potrebno je da kosu umotate plastičnom folijom i da držite nekih pola sata do sat vremena. Veoma je bitno da pri pravljenju maske kokosovo ulje ne bude vruće, kako se jaje ne bi skuvalo. Isto važi i pri ispiranju kose.

Ipak pripazite dok šetate ispod kokosovih palmi. Najnovije statistike kažu da na svetu godišnje 150 ljudi pogine od napada morskog psa, a čak oko 2000 zbog pada kokosa na glavu.