B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Badnje veče i božićna trpeza

autor: Gomex | 20.12.2018
Badnje veče i božićna trpeza

Da bi praznici i odmor bili što bolji i lepši, hrana je tu da okupi drage ljude za stolom. Tradicija i obedni rituali postoje upravo da bi se osetio taj duh zajedništva, a gurmanski izgovor koji do toga vodi uvek je dobrodošao. 

Evo nekoliko ideja koje vam mogu olakšati da osmislite šta će se to naći na stolu, kao i kako da napravite nezaobilaznu česnicu za Božić. I neka ovog puta novčić bude kod vas!

Dekoracija stola za Badnje veče

Kada je dekoracija u pitanju, za početak se sto ukrasi badnjakom koji se stavi u sredinu velike činije, a okolo se tradicionalno postave pomorandže, orasi u ljusci, suve šljive i smokve. Pored toga, u manjim činijama stoje med i oljušteni orasi, dok je po stolu i sobi razbacana slama. Osim standardnog suvog voća i oraha, možete poslužiti još i sirove bademe, lešnike, razno kandirano voće, urme, suvo grožđe i kajsije, ušećereni đumbir... te ćete tako, osim raznovrsnije ponude, dodatno ulepšati i sam izgled stola.

Božićna trpeza

Za večeru se sugeriše sled od devet jela i pića - voda i kvalitetno crveno vino logično su tu da isprate sve što se nađe na svečanom meniju, a imaju i simboličnu funkciju, hleb od crnog pšeničnog brašna je dovoljno neutralan i ukusan da proprati čitav meni, zatim riba i to som, smuđ, šaran, pastrmka - izaberite onu koju vaši najbliži vole. Dimljena riba će se takođe odlično slagati sa ostalim elementima na trpezi. Riba je svakako neizostavni, iliti glavni deo predbožićne večere, a i njoj ne manjka simbolična uloga.

Sledi krompir salata sa crnim lukom kao odličan prilog koju god vrstu ribe da izaberete, pa onda kupus koji se može služiti u formi salate. Uvek je dobrodošla i pita od kupusa, bilo slatkog ili kiselog. Maslinke i pečurke se pripremaju tako što se pečurke prodinstaju s lukom, zatim pospu peršunom, a onda ukrase maslinkama. Sledeće jelo je rendana cvekla s renom kao idealna salata za ovo doba godine, zdrava i ljutkasta, da otvori apetit. Postan pasulj se kuva na vodi sa solju, biberom u zrnu, lorberovim listom, suvim peršunom i bosiljkom, belim i crnim lukom i naravno uz dodatak suve crvene paprike.

Na kraju dolazi pečena bundeva ili rezanci sa orasima i šećerom. Možete napraviti i pitu od bundeva posutu šećerom i cimetom.